Заради поскъпване на някои лекарства за множествена склероза аптеки са

...
Заради поскъпване на някои лекарства за множествена склероза аптеки са
Коментари Харесай

Заради поскъпване на лекарства за склероза: В някои аптеки са искали доплащане от 600 лева!

Заради повишаване на някои медикаменти за множествена склероза аптеки са желали от пациенти с това заболяване да доплащат трицифрени суми, с цел да покрият разликата, която все още не се поема от Здравната каса. Случаите са от септември, описа пред Българското национално радио Здравка Цветарска от фондация " Множествена склероза – дружно към върха “.

Лекарствата за множествена склероза са скъпоструващи и се заплащат на 100 % от Здравната каса. Преди две седмици пациенти са сюрпризирани, откакто в аптеката им желаят доплащане, изясни Здравка Цветарска.

" На едното място на един пациент са желали 600 лева доплащане, в различен град – 700 лева ".

От Здравната каса обяснили това с липса на възобновяване в осведомителната им система и са уверили, че след 1 октомври казусът ще бъде решен. Друго усложнение за хората с множествена склероза, които по неофициални данни са над 10 хиляди, е, че за дребните аптеки не е преференциално да оферират нужните медикаменти. Така в регионален град две пациентки търсят нов вид да получават медикамент, тъй като аптеката е спряла да работи с него.

" Това, което ние вършим като организация, е да убеждаваме друга аптека в същия град да стартира да поддържа съответния скъпоструващ медикамент ".

И при тези медикаменти се следи дефицит - през август два от медикаментите не са били налични в аптеките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР