Заради пандемията цената на застраховка “Гражданска отговорност през последните месеци

...
Заради пандемията цената на застраховка “Гражданска отговорност през последните месеци
Коментари Харесай

По-малко трафик, по-евтина гражданска

Заради пандемията цената на застраховка “Гражданска отговорност ” през последните месеци стана по-ниска. По-малкото произшествия, в резултат на намалениия пътен трафик, докара до спад от над 10% в цените на множеството застрахователи.

За София, която е най-рисковият за шофиране град, през първото полугодие застраховката е намаляла с близо 40 лв. за най-масовите коли, написа “Монитор ”.

Така за 15-годишно транспортно средство с 100 к.с. мощ и водач над 25 година в този момент полицата коства приблизително 250 лв.. Сумата е на разсрочено заплащане за четири месеца.

При еднократно заплащане може да поевтинее с още 10 лв.. При липса на произшествия и респективно вреди цената на наложителната застраховка за автомобилистите понижава с още десетина лв..

Вследствие на понижената икономическа интензивност и на ограниченията за обществена отдалеченост, в интервала март-май беше регистрирано понижение на пътния трафик и на пътно-транспортните катастрофи. Това се отрази и в намаляване на броя на вредите, заведени при застрахователите през тези месеци.

Затова и застрахователите започнаха и няколко понижения в цената на застраховка “Гражданска отговорност ” на автомобилистите, която да отрази по-ниския риск в този интервал.

От друга страна от месец юни се регистрира възобновяване на придвижването, подкрепено от по-ниската цена на горивата, само че евентуално и заради желанието на доста хора да употребяват персоналния пред обществения превоз за предварителна защита.

Намалението обаче не е еднообразно за всички. Средното понижение на базовата цена на издадените полици през месец ноември е над 10%. За някои групи клиенти понижението по-голямо, стигащо до 15-20%, само че съществуват и групи клиенти, за които разлика няма. Това са най-много младите водачи.

В интервала март-май застрахователите регистрираха спад на броя на подписаните полици по застраховка “Гражданска отговорност ” на автомобилистите. След това обаче броят им се възвърне до нормалните равнища.

Данните за застрахователния пазар удостоверяват общия еволюционен тренд към възобновяване макар цялостната икономическа застоялост в резултат на COVID-19, сочат данните на Комисията за финансов надзор и коментирите от сектора.

Към края на деветмесечието по застраховка “Гражданска отговорност ” има лек растеж на изплатените награди от 1% през първите 9 месеца на годината, до момента в който при Каското се регистрира 1% спад. Премийният доход по Гражданско отделение на автомобилистите е към 840 млн лева, при каското– 480 млн. лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР