Заради пандемията от коронавирус и войната в Украйна цената на

...
Заради пандемията от коронавирус и войната в Украйна цената на
Коментари Харесай

Цените на летните гуми може да поскъпнат драстично

Заради пандемията от ковид и войната в Украйна цената на летните гуми ще се увеличи до 20 %, предвиждат търговци. Новото потомство летни гуми към този момент е повишено с 10 % приблизително по отношение на предходната година, а преди сезона на всеобщите покупки през април се чака още едно нарастване. Така гумите може да станат сред 15 и 20 % по-скъпи от предишния сезон. Става въпрос за гуми, създадени тази година със неотдавнашен DOT.

Причините за повишаването са доста, с изключение на цените на суровините, които се покачиха вследствие на пандемията на ковид, се усилиха и разноските за сила и превоз. Цените на каучука също се подвигнаха, а саждите (въглеродният прах), нужни за производството на гуми, идват най-вече от Русия (около една трета).

Освен това доста заводи, произвеждащи гуми за Северна и Източна Европа, са ситуирани в Русия и множеството не работят заради глобите поради войната в Украйна, написа " 24 часа ". Производството се пренасочва към заводи, снабдяващи Централна и Южна Европа, а потенциалът при тях е стеснен.

Преглед в най-големите уеб страниците за продажба на гуми у нас демонстрира, че в случай че желаете да преобуете автомобила с нови летни гуми, създадени в последните 12 месеца, ще би трябвало да платите най-малко 400 лв. за 4 гуми за кола от междинния клас и най-малко 600 лв. за 4 гуми за кросоувър или лимузина. Като тези цени са за гуми от бюджетния клас, а не от междинния и високия. По-евтини са единствено гумите с по-далечен DOT, в лимитирано количество и на склад.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР