Заради очакваните проливни дъждове в следващите дни, министърът на околната

...
Заради очакваните проливни дъждове в следващите дни, министърът на околната
Коментари Харесай

Очакват се проливни дъждове у нас - какво е състоянието на язовирите

Заради предстоящите проливни дъждове в идващите дни, министърът на околната междинна и водите Емил Димитров инспектира положението на няколко язовира в страната, както и ВЕЦ-овете, които отработват енергийно водите на Стара планина. По думите му, язовирите и реките у нас са подготвени да поемат предстоящото голямо количество вода. Към този миг 8 от общо 52 следени язовира преливат, само че на никое място няма сериозни равнища.

Проверката на екоминистъра през днешния ден стартира от Сопот, а по обяд инспектира и язовир " Христо Смирненски " край Габрово.

Контролирано източват, без да подвигат равнищата в реките, с цел да може да се приготвят за този сняг, единствено че в този момент ще има дъжд и по тази причина ние се приготвяме, с цел да може да продължим за източваме, изясни министър Димитров.

Предвид прогнозите на метеролозите, от управата на язовир " Христо Смирненски " са подхванали следено изпускане на водата, което обезпечава 2 млн. кубика свободен размер в язовира.

Имаме събирателна деривация, която довежда пет реки в язовира, изключили сме я от може би три седмици, също така ВЕЦ-ът ни работи на цялостни мощности, с цел да може да преработваме по-голямо количество вода, изясни инж. Светла Костадинова – шеф бент. " Христо Смирненски ".

След като ревизира и язовир " Копринка ", който зарежда язовирите " Жребчево ", " Овчарица " и " Розов бунар ", които са жизненоважни за енергетиката, министърът увери, че към този миг няма заплаха от преливане. Общият размер на " Копринка " е 140 милиона кубика и има задоволително запас.

Така, че няма заплаха от преливане. ВЕЦ-ът сработва по този начин, както сме дали график от министерството и се опитваме 17 кубика да минат най-вече сега. 10 отиват към Стара Загора, другите се изпускат към " Жребчево ". В случай на нужда можем до 40 кубика без реките да прелеят, изясни министър Димитров.

Заради интензивното снеготопене, сега следено се изпускат 8 язовира в страната.

Репортери: М.Дончева, И.Янев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР