Заради непризнати 60 см разлика във височината на работното си

...
Заради непризнати 60 см разлика във височината на работното си
Коментари Харесай

Да работиш на Снежанка: Как пенсионер загуби над 60 хил. л...

Заради непризнати 60 см разлика във височината на работното си място български инженер съди страната в Страсбург. Атанас Поппалов от Смолян е завел дело, тъй като Национален осигурителен институт не му признава категорията труд, която би му разрешила да се пенсионира на 58 година

Поппалов е работил в продължение на 40 години на телевизионната кула “Снежанка ” в Пампорово. Трудовият му стаж е протекъл на първия пръстен на кулата, който е на височина 74,60 м. Височината на работното му място плюс височината на връх Снежанка е тъкмо 2000 метра и 60 сантиметра над морското ниво.

От Национален осигурителен институт обаче отхвърлят да одобряват този факт, тъй като обстановката не е разказана в закона, написа от " ".

Глупаво е да доказвам, че земята се върти

На всички е ясно, че работим на над 2000 метра. Дори в научнопопулярната литература тъкмо и ясно са разказани височината на върха, на кулата и на техническите уреди.

Ощетен съм и морално, и материално. Законът изрично сочи, че полаганият труд на над 2000 метра, е второкласен и следва по-ранно пенсиониране, твърди Поппалов.

След като му отказали да го пенсионират по-рано, той траял да работи. Пенсионер е от тази година. Възползвал се от опцията за ранно пенсиониране и прекратил работа на 63 година вместо на 65.

Смята, че е ощетен с около 60 пенсии,

или пропусната опция да вземе сред 50 и 60 хиляди лева Наел е юристи и е изискал правдивост от съда в Страсбург.

Законите у нас са остарели. Моят случай да вземем за пример се пояснява от законова разпоредба от края на 70-те години на предишния век. Не се дразня на съда - те ползват написаното.

Съдиите, вещите лица и дори специалисти от НОИ в Смолян ми симпатизираха

Съдията даже написал, че имам морално право, само че не го написа в наредбата и по тази причина приема отхвърли.
Работят под някаква матрица и нямат свободата да взимат решения съгласно обстоятелствата.

Всички виждат, че причините ми са разумни. Всичко към височината на работното ми място е от ясно по-ясно. Не желая бялото да назоваваме черно. Това е главната причина да заведа дело в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, споделя инж. Поппалов.

Знае, че решенията на този съд се бавят и проточват във времето. Но се надявам да го дочакам, споделя мъжът.

След като приключил висше обучение, той почнал работа по систематизиране през 1982 година на кула “Снежанка ” като механик по телекомуникации в Националното ръководство “Радио и телевизионни станции ” (НУРТС). Поппалов

не е работил нито ден на друго място

Негово и на останалите му сътрудници обвързване било да поддържат телевизионните и радиопредавателите, мобилните кафези, оптиката, интернет преноса, както и техниката за зареждане на оборудванията, дизел елементи и други

Поппалов е първият, който търси посредством съда правата си като височинен служащ за категория труд и години на пенсиониране.

Колегите му по-рано не се осмелявали, само че в този момент в случай че той успее - тези, които са към неговата възраст, също могат да се възползват.  
 На първия пръстен на тв кулата има 360-градусова панорама. На първия пръстен на тв кулата има 360-градусова панорама.
 

Става въпрос за общо 8 индивида, а не за хиляди, с цел да се затрудни Национален осигурителен институт, само че моята битка е за правдата и няма да се откажа. Искам морално задоволство. Аз към този момент съм го докарал до пенсия и се апелирам единствено за здраве, отсича родопчанинът, който към този момент е на 63 години, 5 от които са му минали да се бори за своята истина.

Кулата е открита през 1978 година и от този момент техническото съоръжение, осигуряващо преноса на ефирен сигнал в региона на Родопите и част от Южна България, е от първия пръстен. Цялата кула е 156 метра, тя е с цилиндрична форма и има два пръстена.

В горния (на височина 93 м) са ситуирани панорамна тераса и сладкарница, от които се разкрива 360-градусова панорама. Туристите се качват до такава степен с асансьор и има сериозен напор, защото е един от 100-те национални туристическа обекта.

Няма по какъв начин да се съглася, че трудът ми е бил трета категория, тъй като караме 24-часови наряди на кулата и от самото начало се работи при доста по-тежки условия от от III категория труд. При бурни ветрове кулата дава отклоняване до 15 сантиметра от естественото си състояние -

люлее се като транспортен съд в бурно море

Налага се непрекъснато да поправяш повреди в дъжд, при гръмотевици, отговаряш за цялата техника и самата постройка.

Атмосферните условия също са тежки - през зимата всичко по оборудването при ниски температури се заскрежава и обледява. При гръмотевична стихия кулата има функционалността на гръмоотвод и чувството си е страховито.

Достъпът до работното място също е ексцентричен - в огромни интервали от годината хората вървят пешком, защото пътят минава през ски писти и достъпът на коли е неразрешен, изяснява той.

Още в годините на соца работещите там 8 индивида се опитвали да убедят шефовете си да изискат промяна пред осигурителния институт, само че това не е направено.

До самата кула имаше битова постройка. Бе нещо като почивна станция за работещите в системата. Шефовете ни обявиха, че поради хората, които са на земята, само че също са на “Снежанка ” може да възникне недоволство и не било удачно да се набиват на очи на началниците.

А и всички сме били един колектив, което за това време беше със напълно друго значение. Така настъпи демокрацията и предприятието ни БТК минаваше през разнообразни притежатели и нашият проблем остана неуреден.

Сега няма нито един механик на място в кулата,  всичко се управлява дистанционно  и има интервенция единствено при повреда, споделя Поппалов.

Всички останали, които работили в системата на НУРТС, били общо към 150 души. Някога в бившето Министерство на известията са показали единствено базите на връх Ботев и Ореляк, които са на върхове с естествена височина от над 2000 метра, само че не са съобразили къде са работните места на тези на връх Снежанка.

При другите тв кули в страната като в София, Копитото, Русе, Петрохан, Белоградчик и други сходен проблем не стои, защото са на височина под 2000 метра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР