Заради некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме

...
Заради некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме
Коментари Харесай

Слави Трифонов смени врага, бие по другото лице на Промяната

Заради некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна злополука. Мнение с тези думи написа във Facebook водачът на " ИТН " Слави Трифонов.

" Времето разкрива истината. Лошото ръководство на държавните финанси през 2022 година, поради което Политическа партия „ ИТН “ напусна обединението, дава своите отровни плодове. Безконтролното харчене на държавни средства докара до това, че служебното държавно управление предлага нарастване на налозите – Данък добавена стойност да бъде повишен на 22%, а плоският налог за компаниите на 15%.
-->
• Вчера служебното държавно управление внесе бюджет с недостиг от 6.4% от Брутният вътрешен продукт. Това е нещо нечувано от епохата на Виденов до момента, а всички помним по какъв начин приключи тя. За някои политици това, което се случва, може би е изненадващо, а за други дори е напълно обикновено и мечтано. А в реалност голям брой икономисти още от лятото на 2021 година предвиждаха да се случи тъкмо това. За 2-3 къси години бюджетните разноски на страната, измерени в милиарда лева, съвсем се удвоиха. Публичният дълг беше под 30 милиарда лева През тази година той може да наближи 50, а следващата година – 60 милиарда лева Вместо през този интервал България да се приближи до Еврозоната (като Хърватия), да увеличи своя кредитен рейтинг и да притегли многомилиардни вложения (като Румъния и Сърбия), ние се къпем в блаженството на некомпетентността и популизма.

• Както всеки различен развой в политиката, и тези феномени имат своята ясна причина. Това е левичарската идеология от Венецуелски вид, която завладя първото служебно държавно управление през 2021 година и постоянното държавно управление от 2021 – 2022 година Финансовият „ гуру “ на тази ера, някогашният финансов министър от Политическа партия Асен Василев, изповядва обикновена идеология, която може да се заключи в единственото изречение: „ Колкото по-голям бюджетен недостиг имаме, колкото по-голям дълг натрупаме, колкото по-големи обществени разноски раздадем и ги финансираме само с нови заеми и с парите от Плана за възобновяване и резистентност – толкоз по-добре “.

• В момента тече полемика по отношение на вноса на украински храни. Една от аргументите да стигнем дотук е така наречен „ Зърнена специфична интервенция “ от пролетта на 2022 година Тогава държавното управление разпореди на държавни сдружения с личен състав от 8 души да закупят милион и половина тона зърно. За задачата бяха източени 1.2 милиарда лева от кръвта на енергетиката. Междувременно държавното управление упражни административен рекет върху зърнопроизводителите, с цел да попречва техния експорт на тогавашните рекордно високи цени. Накрая зърното не беше купено от страната, а фермерите осъществиха големи загуби. А този 1.2 милиарда лв. отидоха незнайно къде, а може би бяха просто откраднати. И да не не помни – спомняте ли си 9-те милиарда, изхарчени в края на 2021 година от същия този Асен Василев, които ние като народ не разбрахме защо и при кого отидоха?

• И до през днешния ден представителите на Политическа партия настояват следното:

- По тяхно време дългът не се бил вдигнал

- С бюджета всичко е наред

- Преди последните избори предлагаха пенсиите да се вдигнат с нови 20%

Сегашните дейности на служебният финансов министър Росица Велкова, която е била зам. министър на Асен Василев, ясно демонстрират каква в действителност е истината.

• Вчера президентът рационално разяснява, че в случай че служебният кабинет беше вкарал бюджет през ноември, дефицитът щеше да скочи с нови 10 милиарда лева

• Най-важният въпрос е какво да вършим оттук насетне. България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко ръководство. Нуждае се от постоянен постоянен кабинет с огромна храброст и мощна воля, който да обърне сегашната трагична наклонност. За да е мощна една стопанска система би трябвало да има вложения. Само това ще докара до по-високи приходи и до възстановяване живота на всички! Трябва ни бюджет, който да демонстрира желанието на страната да подкрепя всички локални и задгранични вложители, които желаят да развиват бизнес в България.

• Правилните дейности, съгласно мен, не включват нарастване на налозите. Не включват и отвод от Еврозоната за десетилетия напред, а включват промени в обществения бранш и ограничение на астрономическия растеж на разноските. "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР