Заради напрежението в транспортния бранш, който заплашва с протести заради

...
Заради напрежението в транспортния бранш, който заплашва с протести заради
Коментари Харесай

Тол таксите щели да оскъпят млякото и хляба само с 2 ст.

Заради напрежението в транспортния отрасъл, който заплашва с митинги поради въвеждането на тол системата, властта извади разбор на ценовите резултати, направен от Световната банка. Екип на банката съветва държавното управление за новия модел на таксуване на тежките камиони и рейсове - за изминати километри. Според изчисленията на консултанта, огласени от Агенция " Пътна инфраструктура ", след въвеждането на тол таксите повишаването на главните храни щяло да е нищожно, с до 2 стотинки на 1 кг за брашното, хляба, млякото и безалкохолните питиета, а за артикули като ориза и рибата - с десети от стотинката. Анализът обхваща 19 храни, нормални за дневното меню на българина. Калкулациите се основават на проектотарифите, за които сега тече публично разискване, при 6050 км платени пътища.  

Как са сметнати стотинките? Ето разясненията на пътната организация: 

Средната цена на 1 кг ориз е 2.33 лева с Данък добавена стойност. Оризът стига до магазина при  междинен пробег 189 км. Сега при таксуването с винетка средните разходи за превоз са 32.38 лева на звук, а с тол таксите ще станат 34.64 лева./тон. А защото разноските са транспорт са дребен дял в цената на ориза - към 1.8%, и отражението върху цената му ще е малко - към 0.17%, което прави 0.4 стотинки на кг.

При хляба повишаването ще е по-голямо, тъй като има повече етапи на преправка и се натрупат повече транспортни разноски. Сега с винетки междинният разход за транспорт е 83.21 лева на звук, а с тол таксите ще стане 92.31 лева./т. Но защото тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, нарастването в крайната цена на 1 кг самун ще е не повече от 1.67%, или 0.023 лева, пресмятат консултантите.

На 5 декември АПИ прави следващо публично разискване на ценовите резултати от въвеждането на тол системата.

 



ПРИЗНАНИЕ

Пазарът е най-хубавият регулатор, в крайна сметка конкуренцията ще дефинира цените, само че е допустимо в първите 6-8 месеца някой да опита да „ тества пазара “ с по-високи цени, призна Олег Асенов, зам.-председател на АПИ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР