Заради лавинообразното нарастване на новите инфекции с коронавирус в Гърция

...
Заради лавинообразното нарастване на новите инфекции с коронавирус в Гърция
Коментари Харесай

Гърция въвежда драстични ограничения, за да спре коронавируса

Заради лавинообразното повишаване на новите инфекции с ковид в Гърция бе въведен вечерен час. От през днешния ден, 13 ноември, гърците нямат право да напущат домовете си сред 21 часа вечерта и 5 часа сутринта, разгласи държавният секретар Никос Хардалиас, отговарящ за отбраната на популацията от произшествия. Мярката не важи само за хората, които са принудени да изоставен дома си, с цел да отидат на работа или на доктор.

Навън единствено с позволение, високи санкции за нарушителите

В сряда гръцките управляващи записаха 2752 новозаразени и 43 смъртни случая - макар че и денем в страната важат строги ограничавания. Гражданите имат право да напущат домовете си единствено в случай че преди този момент са поискали и получили съответното позволение посредством SMS. Този „ електронен пропуск “ беше употребен и по време на първия локдаун напролет, напомня „ Берлинер Цайтунг “.

Наложените ограничавания се управляват доста строго. 300 евро санкция чака всеки, който наруши възбраните за излизане - забележителна сума, като се има поради равнището на междинните заплати в страната.

Но изключително по-възрастните гърци имат съществени усложнения да изпълнят условието за електронно позволение посредством SMS. Формуляр има и в интернет, само че 75-годишната Константина Янакополу споделя, че не е съумяла да го смъкна от съответния уебсайт. Затова е преписала текста на ръка и го е развъдила 10 пъти. За да може да го демонстрира, когато я управляват на улицата, тя всякога нанася съответните дата и час.

Здравната система се задъхва

По думите на държавния секретар Никос Хардалиас, изключително обезпокоително е разрастването на пандемията в Солун, където равнището на заразяване е достигнало 32%. Здравните служби са подложени на подобен навероятен напън, че скоро може и да не са в положение да извършват отговорностите си. По време на финансовата рецесия гръцкото опазване на здравето претърпя фрапантни съкращения. Сега това се усеща по изключително мъчителен метод. С проблеми в опазването на здравето се сблъсква и България, написа „ Мюнхенер Меркур “ и напомня, че заради неналичието на вероятност доста български лекари са отпътували в чужбина. Сега, в рецесията с Ковид-19, острият дефицит на личен състав се усеща най-много в интензивните отделения, отбелязва изданието.

В България също бяха въведени нови ограничавания, само че в Гърция те са надалеч по-строги. Така да вземем за пример от събота насам в страната са отворени единствено магазините, които служат за доставяне със артикули от първа нужда. За разлика от първия локдаун напролет, този път учебните заведения и детските градини останаха отворени. От началото на пандемията до момента в 10-милионна Гърция са регистрирани над 66 000 инфекции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР