Заради констатирани нередности, министерството на здравеопазването прекратява поръчката за изграждане

...
Заради констатирани нередности, министерството на здравеопазването прекратява поръчката за изграждане
Коментари Харесай

Здравното министерство прекратява поръчката за електронната здравна система


Заради установени нередности, министерството на опазването на здравето приключва поръчката за създаване на електронната здравна система. Това се вижда от решение на министъра, качено в раздела за публични поръчки на уеб страницата на ведомството.
В края на август от министерството пуснаха първия стадий на поръчката за "Избор на реализатори за създаване на осведомителни системи и подсистеми в осъществяване на пет от дейностите, включени в план "Доизграждане на националната здравна осведомителна система (НЗИС) – стадий 1 и стадий 2 ", включваща пет обособени позиции. Прогнозната стойност на първия стадий е 4 125 000 лева без Данък добавена стойност.
Изграждането на системата с всичките ѝ съставни елементи би трябвало да е реалност до края на 2019 година. Първият стадий на поръчката включваше основаването на минимум 35 електронни регистъра за потребностите на здравната система, построяването на здравно-информационен портал, който ще е входна точка за потребителите до другите съставни елементи на здравно-информационната система, в това число до пациентските досиета. А също и стартирането на електронна рецепта и направление, надграждане на електронното пациентско досие и стартирането на електронни услуги за жителите и бизнеса.
Министерството единствено е открило нередности и е решило да приключи процедурата преди да изчака изговаряне на Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган беше сезиран в средата на месеца от IT компания - "Стемо " ООД, които също упорстваха да се спре процедурата. Комисия за защита на конкуренцията още не е излязла с решение, само че ведомството сами стопират процедурата. Преди това здравното министерство имаше и среща с компании, заинтригувани към поръчката.
Като претекстове за прекратяването на поръчката от министерството показват, че 14-дневният период за премахване на позволените пропуски е изпуснат и заради това поръчката се стопира на съображение открити нарушавания при откриването ѝ, които не могат да бъдат отстранени без това да промени първичните условия. При оповестяването на търга не е посочено, че индикатор "Техническа оценка " с тежест 60% се дефинира от два индикатора, както и не е посочено наименованието и тежестта на тези индикатори. Така на процедура участниците в поръчката нямат изясненост за метода, по който се образува крайната оценка на техническите параметри.
Едно от условията към участниците по две от обособените позиции на поръчката пък не дава отговор на предмета на техническите задачи. В документите за присъединяване по всички обособени позиции е било сложено условие към компаниите да разполагат с основен специалист, който да има спомагателна професионална подготовка в платформа за статистика и разбор, както и да е взел участие в план като подобен специалист, което не съответствало на техническите задачи и заради това е в нарушаване на Закона за публичните поръчки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР