Смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината са

...
Смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината са
Коментари Харесай

18 са смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината

Смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината са 18, сподели пред публицисти в Благоевград изпълнителният шеф на Изпълнителна организация (ИА) „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ) Екатерина Асенова преди началото на конференция, част от осведомителната акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака “. Кампанията е проведена от ГИТ със съдействието на Министерството на труда и обществената политика. 

Кампанията е предизвикана от високия растеж на трудовия травматизъм. По данни на ГИТ през миналата година смъртните случаи при трудови злополуки са 65. Данните все още демонстрират известно понижаване на трудовия травматизъм по отношение на предходната година, уточни Екатерина Асенова. 

На въпрос съблюдава ли се трудовото законодателство от страна на работодателите Асенова уточни, че не може всички да бъдат слагани под общ знаменател, защото има такива, които не са позволили трудова акцидент, само че и такива, които неглижират здравето и сигурността на служащите на работното място. В значително случаи произшествия настъпват и заради занемаряване на разпоредбите за сигурност от страна на служащи и чиновници, заключи изпълнителният шеф на ГИТ.

Правилата за сигурност при работа би трябвало да се съблюдават, те не са административна тежест, те избавят човешки животи, акцентира Екатерина Асенова, представена от Българска телеграфна агенция. По думите ѝ в огромната си част настъпилите трудови злополуки са били предотвратими, изключително тези, които са в резултат на неглижиране на разпоредбите. 

Във връзка с предварителната защита Асенова уточни, че е значимо основаването на среда на непоносимост измежду служащите и чиновниците тогава, когато виждат, че техен сътрудник работи рисково, само че тази просвета на предварителна защита е нещо комплицирано и изисква време. Изпълнителният шеф на ИА ГИТ добави, че е належащо ангажираност от страна на работодатели, а измежду предварителната защита е и това да не се организират официални инструктажи и да се слагат подписи в книгата за инструктаж, а фактически служащите и чиновниците да бъдат осведомени с рисковете на работното място. 

От началото на годината на територията на област Благоевград са станали две смъртни злополуки, сподели пред публицисти шефът на Дирекция „ Инспекция по труда “ – Благоевград Славянка Симитчийска. Във връзка с тях инспекцията е направила следствие, надлежно е подхванала насилствени административни ограничения и са формирани актове за нарушаване на работодателите, разясни Симитчийска. По думите ѝ най-рисковият бранш по отношение на трудовите злополуки е строителството, чести са злополуките, свързани с товаро-разтоварителни действия, като една от смъртните злополуки, настъпили от началото на годината, е точно при такава активност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР