Заради инцидента беше обявено извънредно положение от губернатора на Мериленд.

...
Заради инцидента беше обявено извънредно положение от губернатора на Мериленд.
Коментари Харесай

След трагедията в Балтимор: Големите срутвания на мостове в САЩ

Заради случая беше оповестено изключително състояние от губернатора на Мериленд. Засега полицията споделя, че няма индикация да става дума за терористичен акт. На мястото на случая обаче са пристигнали и сътрудници на ФБР. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е държан в течение на обстановката.

Асошиейтед прес отбелязва, че от 1960 година до 2015 година в света е имало 35 огромни сривания на мостове в резултат на конфликт с кораби или баржи , при които са починали общо 342 души, като се базира на отчет от 2018 година на Световната асоциация за инфраструктура на водния превоз. Осемнадесет от тези произшествия са станали в Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Списък на заслужаващите отбелязване произшествия, при които кораби или баржи се удрят в мостове в Съединени американски щати:

20 март 2009 г: Кораб, тласкащ осем баржи, се блъска в моста " Поп`с Фери " в Билокси, Мисисипи , вследствие на което 45-метрова част от моста рухва в залива.

20 март 2009 година - рухването на моста " Поп'с Фери " в Билокси, Мисисипи
Снимка: АР/БТА

15 септември 2001 година: Влекач и баржа се удрят в моста " Кралица Изабела " в Порт Изабел , Тексас , вследствие на което междинната част на моста се срутва от височина 25 метра в залива под нея.

Осем души умират, откакто колите им пропадат в бездната под моста.

Влекач и баржа се удрят в моста " Кралица Изабела " в Порт Изабел, Тексас, вследствие на което междинната част на моста се срутва от височина 25 метра в залива под нея.
Снимка: АР/БТА

22 септември 1993 година: Баржи, тласкани от влекач при гъста мъгла, се удрят и провокират разбъркване на железопътния мост " Биг Баю Канът " край Мобайл, Алабама. Минути по-късно трен на " Амтрак " с 220 души на борда доближава изместения мост и дерайлира, при което умират 47 души, а ранените са 103 души.

28 май 1993 година : Влекачът " Крис ", тласкащ празната бункерна баржа, се удря в опорно ходило на моста " Съдия Уилям Сийбър " в Ню Орлиънс. Мостът се срутват върху баржата. Два автомобила, пренасящи трима души, падат дружно с четирилентовата мостова настилка. Един човек умира, а двама са тежко ранени.

14 април 1998 година : Влекачът " Ан Холи ", пътуващ през пристанището на Сейнт Луис, се забива в моста " Едс ". Осем баржи се откъсват. Три от тях се удрят в непрекъснато закотвен кораб-казино под моста. Петдесет души са леко ранени при случая.

9 май 1980 година: 185-метровият товарен транспортен съд " Съмит венчър " се движи по стеснен, лъкатушен канал на залива Тампа във Флорида, когато неочакван мощен ентусиазъм напразно изважда от строя радара на кораба. Той се врязва и безусловно прерязва една от опорите на моста " Съншайн скайуей " по време на утринния час пик и в рухва 426-метров сектор от шосето. Седем транспортни средства, в това число рейс с 26 души, падат от 45 м. височина във водата. Тридесет и пет души умират.

При мощна стихия 185-метровият товарен транспортен съд " Съмит венчър " прерязва една от опорите на моста " Съншайн скайуей "
Снимка: АР/БТА

Какво се знае моста " Франсис Скот Кий " и товарния транспортен съд " Дал "?

Мостът " Франсис Скот Кий " е с четири платна, със стоманена структура, открит е през 1977 година след 5 години строителство и е дължина 2,6 километра. Прехвърля река Патапско.

Името си мостът дължи на Франсис Скот Кий, който е написал химна на Съединени американски щати през 1814 година, напомня Ройтерс. Стойността на моста е към 100 милиона $. Годишно по него минават 11,3 милиона транспортни средства, показва ръководството за превоз на щата Мериленд. Мостът ги води на междущатска автомагистрала 695, която заобикаля Балтимор.

Под него минават кораби от и за пристанището в Балтимор. Заради рухването на моста в този момент кораби не могат да напущат пристанището в Балтимор, споделят източници от корабоплаването и застраховането на морския превоз. Над 40 кораба остават в пристанището, включително яхти, круизни и товарни кораби. Най-малко 30 други кораба са декларирали, че крайната им дестинация е пристанището в Балтимор, което ще усложни обстановката.

Корабът " Дали ", блъснал с в моста, е контейнеровоз. Той плава под сингапурски байрак. Компанията му притежател е записана в Сингапур и се споделя " Грейс оушън ", а компанията оператор е " Синерджи марин груп ". Корабът е 289 метра дълъг. Построен е в корабостроителницата на южнокорейския холдинг " Хюндай " през 2015 година Височината на кораба е 24,8.

Корабът е потеглил от пристанището в Балтимор през днешния ден в 1 ч. сутринта. Трябвало да плава съвсем месец до Коломбо в Шри Ланка.

Датската компания " Мерск " удостовери през днешния ден, че корабът е транспортирал артикули за негови клиенти. Компанията " Синержи марин груп " сподели, че сега на удара в стълба на моста корабът е бил направляван от двама морски водачи. Нито един от 22-те членове на екипажа, нито двамата морски водачи са потърпевши.

Преди това " Дали " е минал през Панамския канал на 13 март, преди да мине и през пристанищата на Ню Йорк, Норфолк и най-после в Балтимор.

Това не е първи случай с " Дали ". Малко откакто той влиза в употреба през 2016 година, той се блъска в един от кейовете на пристанището в Антверпен в Белгия. Корабът е застрахован от английската компания " Британия ", напомня Франс прес.

Тази нощ корабът е " изгубил двигателна сила ", до момента в който излизал от пристанището на Балтимор и екипажът му е уведомил представители на управляващите в американския щат Мериленд, че съдът е отвън надзор, заяви телевизия Ей Би Си, като се базира на некласифициран отчет на разузнаването на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

" Екипажът на кораба е уведомил министерството на превоза на Мериленд, че е изгубил надзор и е допустимо да се блъсне в моста ", се споделя в оценката на американската Агенция за киберсигурността и инфраструктурата. " Съдът е блъснал моста, което предизвикало неговото цялостно сриване ", написа още в текста.

Пристанището на Балтимор, което е в региона на моста, е най-дълбокото пристанище в залива Чесапийк в щата Мериленд. То е най-натовареното пристанище в Съединени американски щати за транспорт на коли, като там са били обработени над 750 000 транспортни средства през 2023 година, съгласно публични данни. Пристанището е и най-голямо в Съединени американски щати по размер за обработка на колета от селскостопански и строителни машини, както и селскостопански артикули. То е и круизен терминал на някои круизни оператори, като " Норуиджън ", " Карнивал " и " Роял Карибиън ", като оттова техни кораби потеглят за Карибите, Канада и други атлантически пристанища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР