Заради интензивните валежи в Дунавския район към 8,00 ч. днес

...
Заради интензивните валежи в Дунавския район към 8,00 ч. днес
Коментари Харесай

В Дунавски район контролирано се освобождават водни обеми в 6 язовира

Заради интензивните превалявания в Дунавския регион към 8,00 ч. през днешния ден следено се освобождават размери в шест язовира, заяви Басейновата дирекция в Плевен.
От бент. „ Бойка “ се изпускат 0,055 m³/s, моментният размер на този водоем е 1 400 000 m³. От бент. „ Баниска “ се изпускат 0,150 m³/s, моментният размер е 4 699 000 m³. От бент. „ Бели Лом “ се изпускат 0,060 м3/s, моментният размер е  12 857 000 m³.  Язовирите „ Морун “ и „ Света “ в землището на Угърчин  контролирано се изпускат през главните им изпускатели. Яз. „ Крамолин “  в землището на с. Крамолин също се изпуска следено през главния изпускател.
От огромен водосбор в резултат на пороите е преливал бент. „ Полковник Иваново “, ситуиран в землището на едноименното село. Обемът на язовира се понижава сифонно и равнището на водата спада. Няма заплаха от засягане на обитаеми места. Язовирът е във водосбора на река Суха.
На бент. „ Скокът “ в землището на с. Скобелево, Ловешко водното равнище се е намалило и е на към един метър под кота преливен борд.  Няма повреди по тялото на язовирната стена. Към момента обстановката е нормализирана.
За останалите язовири няма постъпила информация към тази заран за сериозни водни равнища и заплаха от наводнения, оповестиха още от Басейновата дирекция.
През предишното денонощие водните равнища на реките в по-голямата част от басейна са се повишили доста в резултат на превалявания. Обстановката е нормализирана на река Моравешка през Врачанско, на река Катунецка в землището на с. Катунец, в дерето по поречието на Вит в с. Радювене, Ловешко. Нивото на Янтра при Велико Търново предходната нощ е спаднало с 20 см.
Река Русенски лом в землището на община Иваново е излязла от речното легло тук-там. Частично са наводнени аграрни площи отвън регулация в ниските елементи при селата Червен, Кошов и Красен. Към тази заран се следи намаление на водното равнище в реката.
Прогнозата е, че през днешния ден и на следващия ден вследствие на превалявания ще има краткотрайни покачвания на водните равнища на реките в басейна. Те ще бъдат по-значителни  в горните и междинните елементи от водосбора на р. Искър и в горните елементи от водосборите на реките западно от р. Огоста. От 7 юни равнищата на следените реки в басейна ще се намаляват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР