Заради американските санкции се оказва, че Куба вече не може

...
Заради американските санкции се оказва, че Куба вече не може
Коментари Харесай

Как Куба сама разработи респиратори

Заради американските наказания се оказва, че Куба към този момент не може да поддържа в редовност старите си вентилатори за обдишване. Затова група учени в страната създаде своя по-евтина версия на здравното произведение.

Куба може да се похвали с образцовата си здравна система и добре подготвените си лекари, които изпраща по целия свят. Страната реагира бързо на пандемията и вкара драконовски ограничения за ограничението ѝ. Към този миг броят на инфектираните остава невисок, по тази причина Куба стартира внимателно да приема задгранични туристи. При влизането в страната посетителите би трябвало да попълнят декларация, в която да посочат здравословното си положение, и да си създадат PCR тест.

Карибската страна желае да се приготви за предстоящата втора вълна от инфекции, само че американските наказания се оказват сериозна спънка. Сложната външнополитическа конюнктура обаче съумя да насърчи творчеството при създаването на медицински произведения. Месеци наред кубинските студенти по медицина обикалят от врата до врата, с цел да наглеждат рисковите пациенти и да търсят инфектирани с ковид.

В страната не липсват квалифицирани фрагменти, които да се борят с вируса, само че при започване на пандемията се появиха опасения, че здравното съоръжение е незадоволително. Затова беше образуван специфичен екип, който да подсигурява, че страната разполага с нужния брой респиратори. В него взе участие и Ернесто Веларде Рейес от Центъра по неврология в Хавана.

Заради глобите поддръжката на старите вентилатори се оказва невъзможна

Първоначално задачата на екипа е да поддържа в изправно положение старите вентилатори за обдишване. Оказва, че за ремонта липсват значими съставни елементи, които могат да бъдат получени единствено от чужбина. Това се оказва огромна спънка за Куба, изяснява Веларде Рейес: " Американските наказания нанесоха доста вреди на Куба, изключително по време на коронакризата. Фирмата, която създава нашите респиратори, бе добита от американска компания и от този миг нататък доставките на аварийни елементи бяха прекъснати. "

Така екипът се сблъсква с предизвикването да създаде свои лични устройства. Кубинските специалисти въпреки всичко се допитват до Съединени американски щати: на уеб страницата на Масачузетския софтуерен институт те откриват изчерпателни указания за конструирането на вентилаторите. Софуерът е с отворен код, което им разрешава да го употребяват.

Веларде Рейес споделя, че работят взаимно с редица институции в Куба, включително и военната промишленост: " Разбира се, беше огромно предизвикателство да разработим респиратора тук. Имахме потребност от ефикасен мотор. " Екипът стартира да търси подобен в обществените мрежи. Накрая съумява да го откри, само че цената се оказва непостижима: " Моторът струваше 200 $, което е доста пари за един кубинец. Но един бизнесмен, който даже не познавах персонално, ни го подсигури. Направихме всичко по силите си, с цел да подсигуряваме, че на всеки кубинец ще бъде обезпечен респиратор при потребност. " Оказва се обаче, че съставни елементи като екрани и процесори наложително би трябвало да бъдат импортирани от чужбина. Този път кубинските невролози получават поддръжка от Medicuba-Suisse, неправителствена организация от Швейцария.

Серийното произвеждане ще стартира в края на октомври

Организацията също би трябвало да откри метод, с цел да заобиколи американските наказания. " За всеки финансов трансфер, който правихме трябваше да намерим лабиринт, с цел да може парите да стигнат до Куба ", споделя представителят на Medicuba-Suisse. С нейна помощ е създаден преференциален респиратор, който предлага множеството функционалности на скъпите устройства на пазара. Стандартните вентилатори за обдишване костват сред 10 и 30 хиляди евро.

Куба има обичаи в науката и проучванията, споделят от Medicuba-Suisse. За други страни в Централна Америка и Карибите би било мъчно да развият сами сходни технологии, тъй като не разполагат с нужната инфраструктура и механически знания.

Уредите се тестват в началото върху животни, към този момент и върху хора. В края на октомври респираторите би трябвало да влязат в серийно произвеждане и да приготвят Куба за идната вълна на инфекции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР