Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена централа в Европа, с 6

...
Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена централа в Европа, с 6
Коментари Харесай

Валентин Николов: Най-голямата опасност за една атомна централа не е удар по корпуса, а прекъсване на електрозахранването

Запорожката АЕЦ е най-голямата нуклеарна централа в Европа, с 6 реактори като 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Който и да е направил тази офанзива, това е тип нуклеарен тероризъм, тъй като никой не би трябвало по никакъв метод да заплашва сигурността на централата, тъй като това граничи със застрашаване сигурността и здравето на цяла Европа. Това сподели за Bulgaria ON AIR някогашният изпълнителен шеф на " Българския енергиен холдинг " Валентин Николов.

„ Най-голямата заплаха за една атомна централа не е удар по корпуса, а спиране на електрозахранването. Там има и отработено нуклеарно гориво, което се съхранява в ХОГ - вместилище за отработено гориво. В този ХОГ, който не е толкоз подсилен както корпусите на реакторите, в случай че бъде опустошен от снаряд – при всички случаи това ще бъде доста мощно замърсяване ", сподели Николов.

Риск се крие и зад неналичието на осведоменост, защото съгласно Николов руснаците нямат знанията да боравят с нуклеарното гориво на Запорожката АЕЦ.

" Цяла Европа и Азия са под риск, зависи накъде ще духне вятърът. Защото, когато гръмна " Чернобил ", духаше източен вятър и замърси Беларус и в това число България, за жалост. Слава богу Европа към този момент е задоволително снабдена с измерватели на радиационния декор ", добави още Николов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР