Започват номинациите за ежегодната персонална награда Ловешки меч“. Тя се

...
Започват номинациите за ежегодната персонална награда Ловешки меч“. Тя се
Коментари Харесай

Започват номинациите за ежегодната персонална награда - Ловешки меч

Започват номинациите за годишната лична премия „ Ловешки меч “. Тя се присъжда за стойностни достижения в региона на културата. Целта е да подтиква изявите на създатели и дейци в областта на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, социална публичност и самопризнание на този, който има максимален принос в културния живот. Наградата се връчва на един създател и се състои от статуетка „ Ловешки меч ” и грамота.

В състезанието може да бъдат номинирани обособени създатели в областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства, публицистика. За присъединяване се показват обосновка на кандидатурата, къса биография на създателя, авторски материал или различен аудиовизуален материал, удостоверяващ художествения факт. С премията се удостоява създател за съответно произведение или живописен факт с дълготраен темперамент и действителен принос в културния живот на общината за интервала от 1 април на миналата година до 1 април на настоящата. Наградата не се присъжда посмъртно или при липса на важен живописен факт.

Предложенията може да дават културни институти, креативен съюзи и сдружения, сдружения и обединения, медии, неправителствени организации, издателски къщи, клубове, фондации, инициативни комитети на жители и физически лица. Всяка организация има право да номинира единствено по един създател за всяка от шестте области. Предложения не може да се вършат от самите претенденти. Самите предложенията се вършат по пример, адресиран до кмета на общината, в период до 1 април. Няма да бъдат преглеждат оферти, получени след тази дата. Кметът назначава комисия с членове представител на общинския съвет, представители на общинската администрация, по един самостоятелен специалист, експерт във всяка област – създатели, критици, дейци на културата. Комисията е управлявана от зам.-кмет на община Ловеч. Тя дефинира носителя на премията по няколко критерия - номинираните да са свързани с Ловешка община и да имат принос за опазването и развиването на културно-историческото завещание, висока художествена стойност на предлагания креативен артикул, самите те да са ярки креативен персони, нововъведение и автентичност на художествения факт. Решението на комисията се утвърждава от кмета на общината.

Комисията може да направи оферти до кмета за почитане на заслужили млади създатели или дебютанти с почетни оценки според Наредбата за знаците, почетните знаци, оценките и почетните звания на община Ловеч. Комисията може да направи и предложение до общинския съвет за почитане на деятел на културата за повсеместен принос в културния живот на Ловеч с почетно отличие.

Наградата „ Ловешки меч “ се връчва от кмета на общината на тържествена гала във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР