Започват маскарадните игри Сурва в Пернишката околия, предаде кореспондентът на

...
Започват маскарадните игри Сурва в Пернишката околия, предаде кореспондентът на
Коментари Харесай

Палят кукерските огньове в Пернишко

Започват маскарадните игри Сурва в Пернишката околия, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


На 14 януари (Васильовден съгласно остарелия календарен стил) в Пернишко се организират присъщите за района маскарадни игри. Празникът е прочут като Сурва, Сурова или Сирова. Той се извършва по традиция всяка година и за локалните общности през днешния ден това е най-обичаният празник. Чрез маскарадната обредност генерации наред реализират положителен преход от остарялата към новата година.

Изпълнители на тази старинна и жива до през днешния ден новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи, които играят и обхождат селищата. Участниците в маскарадните групи се назовават „ сурвакари “, „ сурвашкаре ”, „ сирвискаре ”, „ мечкаре ”. Те са преоблечени с кожи или в облекла, нарязани на пъстроцветни ресни; на кръста си всеки има няколко десетки звънци, а на главата маска, направена от дърво, препарирани елементи на домашни животни, кожи, рога, опашки, птичи крила и пера. Маските са зооморфни и антропоморфни. Сред маскираните наложителни персонажи са „ лидерът ”, „ младоженците ”, „ свещеникът ”, „ мечката с мечкар ”, прецизират от Етнографския музей.

Вечерта на 13 януари сурвакарите излизат в центъра на селището, палят огньове, играят към тях, гостуват на прилежащи села, посрещат други маскарадни групи, всички дружно се веселят. Рано сутринта на 14 януари, маскираните се събират още веднъж, с цел да обходят селището и да благословят за здраве и изобилие. Във всяка къща ритуално „ венчават младоженците ”, „ мечката гази за здраве ”. Стопаните ги чакат с обредна софра, гощават ги и ги подаряват богато.

До началото на XX век са се маскирали единствено младите неженени мъже от селищната общественост, защото обичаят е изпълнявал инициационни функционалности, директно свързани с мъжките посвещения и женитбата. В днешно време в маскарадните групи вземат участие и по-възрастни мъже, както и доста дами и деца.

През 2012 година обичаят се включва в Националната система „ Живи човешки съкровища – България “ и е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. През 2015 година Народният празник Сурова в Пернишко беше вписан в Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството (ЮНЕСКО). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР