Започваме цялостен процес на анализ на всички изкривявания на пенсионната

...
Започваме цялостен процес на анализ на всички изкривявания на пенсионната
Коментари Харесай

Министър Иванка Шалапатова: Анализираме пенсионната система, догодина ще я променим

Започваме повсеместен развой на разбор на всички изкривявания на пенсионната система на България, сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова в предаването " Защо, господин министър? " по bTV. Тя добави, че анализът ще се прави с експертна помощ от Европейска комисия.

 

По думите ѝ анализът ще бъде подготвен доникъде на 2024 година и въз основа на него „ ще начертаем нови ограничения за една съответна пенсионна система, която ще дава опция на пенсионерите да живеят почтено ".

 

Шалапатова добави, че една от главните задания на екипа й е изкореняването на детската беднотия, тъй като " бедността се предава през поколенията ".

 

Тя уточни, че до края на годината ще бъде създаден съответен проект за деяние за ранно детско развиване, както и пускане на подкрепящи услуги още от ранна детска възраст, с цел да може да се изкорени бедността. " Близо 26% от българските деца живеят в риск от беднотия и обществено изключване ", добави тя.

 

За нарастването на минималната работна заплата от държавното управление, която от 1 януари ще бъде 933 лева, министърът сподели, че минималната работна заплата е извънредно значимо да е съответна - " не можем да продължаваме в България да имаме небогати работещи ".

 

На въпрос за митингите на миньори и енергетици, работещи във въглищните централи, и страхът, че са обречени на безработица районите Перник, Стара Загора и Кюстендил, министър Шалапатова сподели, че няма учредения за боязън.

 

" Целият екип на министерството създаде цялостна стратегия за всички тези 25 хиляди хора, които ще бъдат повлияни. Стартираме до края на годината със средства от програмата за развиване на човешките запаси цялостен демографски и социо-икономически разбор на обстановката на тези 25 хиляди души. Стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията на всички тези хора, тъй че всички нови вложители, които занапред към този момент декларират интерес за вложения в тези райони, да видят отсреща какъв компетентностен микс ние притежаваме в лицето на тези хора, да могат да им оферират различна форма на претовареност ", сподели Шалапатова.

 

Тя добави, че в случай че тези хора желаят да придобият нови умения, ще бъдат покрити разноските им. " Ще има самостоятелен кариерен проект за всеки един от тези 25 хиляди души, както и проект за поддръжка на семействата на тези хора ", уточни министърът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР