Започваме да излизаме от сезона на дивидентите. Тоест инвеститорите на

...
Започваме да излизаме от сезона на дивидентите. Тоест инвеститорите на
Коментари Харесай

4 дивидентни компании на БФБ, към които да погледнете

Започваме да излизаме от сезона на дивидентите. Тоест вложителите на БФБ (доколкото са останали такива) стартират да се интересуват от... идващия дивидентен сезон. А до тогава ни разделят единствено към 11 месеца! Този интервал надалеч не е толкоз огромен за финансовите пазари и капиталовия небосвод на всеки, които ще се пенсионира примерно след 20 или 30 години.

Защо да инвестирате в дивидентни компании?

Защото съгласно проучване на Standard & Poor`s изплащащите дял компании са генерирали приход за вложителите 22 пъти по-висок от този, генериран от фирмите неизплащащи дял за интервала сред 1972 и 2014-та година.

Затова в този момент ще погледна към дивидентните компании на родния финансов пазар, които вложителите могат да наблюдават от близко през идната една година в очакване на нови заплащания.

И по-конкретно към книжата на 4 дивидентни компании на БФБ, които се отличават освен с висока дивидентна рентабилност, само че с още няколко неща - неизменност в изплащания дял и капацитет за погашение на бъдещи дивиденти. Защото за вложителите в дивидентни акции е значим освен изплащания досега дял, само че и това какви са вероятностите за по-нататъшни заплащания.

В края на текста може да видите и данните изплатените дивиденти на над 30 компании.

Корадо-България

Това е една от няколкото компании на БФБ, която непрекъснато е повишавала дивидента си през последните години. Всъщност компанията е направила това през четири от последните пет години, като за миналата година растежът на дивидента бе в размер на 11.5%.

Нетната дивидентната рентабилност на база на последния дял може да се дефинира като отлична - в размер на към 4%. Безспорно дивидента на компанията спомага за надалеч по-стабилното показване в акциите на компанията спрямо главните показатели. Те са изгубили едвам 3.5% от цената си за последната една година.

Инвеститорите биха се зарадвали от непрестанното усъвършенстване на финансовите резултати и съотношения през последните години. На първо място маржът на облагата при продажбите се покачва до 13% през 2018-та година, по отношение на 12% година по-рано. През 2016-та година този марж бе едвам 10%.

Повишение бележи и възвръщаемостта на личния капитал, която нараства до 26% по отношение на 24% година по-рано и едвам 17% през 2016-та година. Този коефициент е надалеч над препоръчваните от Уорън Бъфет 14%.

Успехът на сдружението се потвърждава от обстоятелството, че облагата му през 2014-та година, когато прави вторично обществено предложение на БФБ, е била едвам 1.321 милиона лв.. Или за последните пет години облагата нараства четири пъти. А това сочи междинен годишен растеж от 31.95%.

Има и още едно нещо, което евентуалните вложители в компанията би трябвало да знаят. Освен рекордните резултати сега, задачата на мениджмънта е сдружението да стане съставен елемент на SOFIX, което в допълнение може да ускори интереса към акциите й.

" SOFIX е най-важната цел и тя е неотменна част от нашата тактика. Ние покриваме множеството от критериите за влизане в състава на показателя, само че има още няколко, които би трябвало да покрием. Получихме забавни оферти от нашите маркет-мейкъри, които са достижими, съгласно мен. Вече съм помолил Надзорния съвет да стартира да ги създава. Обсъдени са преди две седмици. За някои от тези ограничения, може би ще се наложи да свикаме Извънредно Общо Събрание. След като това се случи, ще значи, че институционалната и регулаторна основа ще е налице. Вярвам, че с малко старания задачата до края на тази година ще бъде достигната. Броят на акционерите е критерия, за който приказвам. Важна е и ликвидността, само че ние към този момент покриваме този аршин. Но тези неща вървят дружно - броят на акционерите усилва ликвидността. За втората част от нашето покриване към този момент сте информиране. Не разпределяме цялата облага като дял, с цел да имаме средства. И тъй като не можем да увеличим броя на акциите посредством ново разделяне на акции (share split), тъй като сме лимитирани от закона, имаме намерение да повторим сполучливо извършената интервенция за разпределение на част от облагата, като нови акции. Това ще увеличи броя на акциите ", разяснява основният изпълнителен шеф на " КОРАДО Груп " Войтех Чамек, на специфична конференция по-рано тази година.

Въз основа на последната облага и дял, съотношението на " заплащане на дял " е малко над 70% от облагата.

Хидравлични детайли и системи

С изключение на една година, през последните пет години дивидентът на сдружението се е повишавал непрекъснато. Дивидентната рентабилност от 5% е повече от отлична и втората най-висока в границите на SOFIX, като отстъпва само на тази на Градус.

Най-хубавото за вложителите е, че през миналата година дивидента бе нараснал с 18%, като по отношение на 2014-та година покачването е в размер на цели 62%.

Инвеститорите ще си зададат въпроса какъв е капацитетът за по-нататъшно покачване на дивидента и най-вероятно ще погледнат към съотношението на изплащания дял, като % от облагата. Тук новините не са изключително положителни, като сдружението изплаща близо 85% от облагата си под формата на дял. Или с цел да забележим по-нататъшен растеж на дивидента, то това ще би трябвало да е обвързано с покачване на облагата.

Независимо от това, положителната история на ХЕС във връзка с изплащания дял, сигурно е фактор, който би трябвало да се регистрира и взема под внимание. Именно това - значително е в основата на мощното показване на акциите на компанията, които също са се представяли надалеч по-добре от показателите през последната една година. със загуба от едвам 1.6% за този интервал.

За последните 10 години, акциите на сдружението са поскъпнали с близо 900%, което е над растежа от 766% за друга компания от групата на Стара планина Холд - М+С Хидравлик, която пък е най-печелившия съставен елемент на SOFIX.

ХЕС се е потвърдила, като най-хубавата инвестиция на БФБ за последните 20 години. За този интервал акционерите на сдружението са получили рентабилност с отчитането на дивидента и покачването на капитала на сдружението (със лични средства), в размер на близо 85 000%.

Това се превежда, като междинна годишна рентабилност от към 40% за обсъждания интервал.

За съпоставяне една от най-добре представящата се позиции на щатските пазари за последните 50 години - акциите на Altria са носили на вложителите междинна годишна рентабилност от към 20%, или на половина на тази на ХЕС, въпреки да става въпрос за по-дълъг интервал от време.

Градус

Това е компанията от SOFIX с най-висока дивидентна рентабилност. Въз основа на настоящата цена на акциите на компанията, доходността на последния заплатен дял е в размер на към 5.5%. Единствената причина да я загатваме на трето място е, че това е първия заплатен от компанията дял за вложителите, откогато стана обществена отпреди година и вложителите не могат да разчитат на някаква история при дивидента й.

Въз основа на изявените упоритости на мениджърите на компанията обаче, може да се одобри, че това ще е политика и за в бъдеще.

" Преди да придобие обществен статут Градус АД постоянно е била дивидентно насочена компания. За да заявим публично намеренето си, записахме в ППП, че дъщерните сдружения на Градус АД ще изплащат най-малко 60% от облагата си към общественото сдружение, а то ще изплаща 90% от неговата облага към акционерите. Това прави най-малко 54% от консолидираната облага като дял. На 10.06 гласувахме дял, чийто размер надвишава обещаното. За да имат по-редовна възвращаемост, считаме да се възползваме от опцията, която ни дава закона за погашение на спомагателен подобен. Градус ще е дивидентно насочена компания. ", разяснява в особено изявление Георги Бабев, финансов шеф и член на Съвета на шефовете на обществената компания.

Сега на вложителите им остава само да наблюдават финансовия резултат на Градус и дали мениджмънта ще извърши обещанията си. Ако това се случи, то тя се чака да продължи да е измежду фирмите от SOFIX с най-висока рентабилност от дял.

София Комерс-Заложни къщи

Сигурно сте чували съвета да стоите надалеч от заложните къщи. Това обаче, може да се каже, че не важи, в случай че става въпрос за акции на компания оперираща в бизнеса у нас.

Всъщност, това е и една от фирмите от BGBX 40 с най-висока дивидентна рентабилност. Въз основа на последната цена на търговия с акциите на сдружението и последния заплатен дял, доходността е в размер на към 7%. Един много великодушен дял в среда на рекордно ниски лихви по депозитите от под 1% и инфлация от близо 3.5%.

Добрата вест за вложителите е, че през тази година дивидентът на компанията бе нараснал с към 16.7%. Историята сочи, че през последните пет години, компанията е плащала постоянен дял, въпреки и да го е понижила съществено през 2016-та година. От тогава насам обаче, още веднъж демонстрира признаци на покачване.

Другата добра вест е, че бъдещия дял не наподобява изключително заплашен. Последната облага на акция е възлязла на 1.67 лв., или дивидента в размер на 0.3325 лв. е представлявал едвам към 20% от облагата.

За последната една година акциите на сдружението са изгубили 14.8%, или спад над два пъти по-голям от този на показателя BGBX 40 - в размер на 6.4%. При отчитане на платения дял обаче, вложителите са изгубили загуба в размер близо на половина на посочената.

Инвеститорите е добре да имат поради, че компанията възнамерява агресия на бизнеса си в чужбина.

" За по-малко от година успяхме да открием 10 магазина в Северна Македония, там имаме записано дъщерно сдружение " Макком Залози ", което е със статут на финансова институция. Съобразено е с локалното законодателство. Портфолиото ни е разширено освен до заеми против движимо имущество, само че и ипотечно кредитиране. Можем да се похвалим и с новото ни дъщерно сдружение, което е регистрарано като финансова институция в Българска народна банка. Името му е Софком Лизинг и в границите на няколко месеца успяхме да осъществяваме портфейл с над 2 млн. активи. Бъдещите ни проекти включват агресия в Румъния и Гърция ", разяснява особено за Infostock.bg доктор Ирена Вачева, ръководител на Съвета на шефовете на общественото сдружение.
Компания Нетен дял Дата на гласоподаване Последна дата с дял Начална дата на заплащане Цена акции* Див. Доходност Сердика Пропъртис АДСИЦ 3,534 25.06.2019 година 5.07.2019 година 28 12,62% Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ 1,425 30.04.2019 година 10.05.2019 година 25.07.2019 година 12 11,88% София Комерс Заложни Къщи (привилиг.) 0,57 24.06.2019 година 4.07.2019 година 15.07.2019 година 5,85 9,74% София Комерс-Заложни къщи АД 0,3325 24.06.2019 година 4.07.2019 година 15.07.2019 година 4,42 7,52% Кораборемонтен цех Одесос 3,8 16.05.2019 година 68 5,59% Градус 0,095 10.06.2019 година 20.06.2019 година 11.07.2019 година 1,72 5,52% Хидравлични детайли и системи 0,247 14.05.2019 година 23.05.2019 година 10.07.2019 година 4,96 4,98% Елана Агрокредит 0,05524573 28.05.2019 година 7.06.2019 година 5.07.2019 година 1,16 4,76% Агро финанс АДСИЦ 0,17385 30.06.2019 година 10.07.2019 година 20.10.2019 година 3,7 4,70% Фонд за недвижими парцели България 0,09462912 3.07.2019 година 15.07.2019 година 2,1 4,51% Софарма Трейдинг 0,285 7.06.2019 година 19.06.2019 година 7 4,07% Корадо-България 0,2755 15.05.2019 година 6,8 4,05% Стара планина Холд 0,23 16.05.2019 година 28.05.2019 година 10.07.2019 година 5,75 4,00% Български Транспортен Холдинг 0,095 27.06.2019 година 9.07.2019 година 26.08.2019 година 2,4 3,96% Софарма парцели АДСИЦ 0,2546 11.06.2019 година 21.06.2019 година 6,5 3,92% М+С Хидравлик 0,285 15.05.2019 година 27.05.2019 година 5.07.2019 година 7,5 3,80% Слънчо 0,3325 1.04.2019 година 11.04.2019 година 7.05.2019 година 9 3,69% Българска Роза 0,076 9.05.2019 година 21.05.2019 година 5.07.2019 година 2,26 3,36% Индустриален капитал холдинг 0,069825 13.06.2019 година 2,18 3,20% Трансинвестмънт АДСИЦ 0,0266 20.06.2019 година 2.07.2019 година 0,85 3,13% Емка 0,0799995 16.05.2019 година 28.05.2019 година 11.07.2019 година 2,6 3,08% БГ Агро 0,038 28.06.2019 година 10.07.2019 година 22.07.2019 година 1,4 2,71% Спиди АД 1,33 17.06.2019 година 27.06.2019 година 51,5 2,58% Агроенерджи Инвест-АДСИЦ 0,025365 28.06.2019 година 10.07.2019 година 1,05 2,42% Адванс Терефонд 0,04465 5.06.2019 година 17.06.2019 година 1,9 2,35% Фазерлес 0,475 14.06.2019 година 26.06.2019 година 15.07.2019 година 21,4 2,22% Бряст-Д 0,095 10.05.2019 година 21.05.2019 година 1.07.2019 година 4,37 2,17% Албена АД 0,76 22.06.2019 година 3.07.2019 година 43 1,77% Елхим Искра 0,0152 10.05.2019 година 21.05.2019 година 5.07.2019 година 0,915 1,66% Монбат 0,09747 28.06.2019 година 10.07.2019 година 6,9 1,41% Алкомет 0,14363715 14.06.2019 година 26.06.2019 година 11,4 1,26% Лавена 0,0285 3.06.2019 година 13.06.2019 година 3,78 0,75% Еврохолд България 0,011875 30.06.2019 година 10.07.2019 година 27.08.2019 година 2,04 0,58% Българска Фондова Борса 0,0299725 18.06.2019 година 28.06.2019 година 5,4 0,56% Захарни фабрики 0,0127775 21.06.2019 година 3.07.2019 година 19.07.2019 година 2,5 0,51% Зенит 0,006992 28.06.2019 година 10.07.2019 година 25.09.2019 година 1,4 0,50% Средно 3,66%
*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР