Започва съдебно изслушване за войната в Газа пред Международния съд

...
Започва съдебно изслушване за войната в Газа пред Международния съд
Коментари Харесай

Започва делото за геноцид извършван от Израел

Започва правосъдно чуване за войната в Газа пред Международния съд (МС) в Хага, където се излагат доводите, че Израел прави геноцид на окупираната от тях територия, заяви " Гардиън ".


Южна Африка, която е завела делото, желае от съда на Организация на обединените нации да предприеме незабавни дейности, " с цел да се защищити от по-нататъшни, тежки и непоправими вреди на правата на палестинския народ според Конвенцията за геноцида, които не престават да се нарушават безнаказано ".

Според Министерството на здравеопазването на Газа от 7 октомври насам Израел е умъртвил повече от 23 000 палестинци, като се счита, че към 70% от тях са дами и деца. Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинците UNRWA пресметна, че 1,9 милиона души са били разселени вследствие на войната в Ивицата, близо 85 % от популацията, а десетки хиляди здания са били разрушени.

В писмената си молба от 84 страници до Министерски съвет за започване на процедура, Южна Африка съобщи: " Действията и бездействията на Израел, от които се оплаква Южна Африка, са геноцидни по своя темперамент, защото имат за цел да доведат до унищожаването на забележителна част от палестинската национална, расова и етническа група. "

Делата за геноцид, които са известни с това, че мъчно се потвърждават, могат да лишават години, само че Южна Африка желае от съда бързо да приложи " краткотрайни ограничения " и да " подреди на Израел да спре да убива и да предизвиква съществени душевен и телесни увреждания на палестинците в Газа ". В исковата молба се споделя също, че Израел би трябвало да спре съзнателно да основава условия, изчислени да доведат до унищожаването на палестинците като група, да му бъде подредено да предотврати и накаже подстрекаването към геноцид и да спре рестриктивните мерки върху помощта, както и директивите за евакуация.

Израел реагира гневно при подаването на желае, като го назова " безпочвен " и " кръвосмесителна клюка ". Той твърди, че работи в границите на самоотбрана, с цел да отбрани израелците, като унищожи Хамас. Най-големият покровител на страната, Съединени американски щати, отхвърли делото като " безпочвено ".

Преди старта на делото израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласява видеоклип, в който споделя, че Израел се бори с Хамас, а не с палестинското население, и работи в цялостно сходство с интернационалното право. " Израел няма желание да окупира непрекъснато Газа или да разселва цивилното ѝ население ", означи той.

Извън съда и двете страни ще се опитат да завоюват публичното мнение. Израел провежда серия от събития в Хага, в това число спокойно шествие през днешния ден сутринта, до момента в който Южна Африка се приготвя да показа делото си, изложения за израелските заложници, които към момента се държат от Хамас, и изявленията с родственици на заложници.

Южна Африка заяви, че в делегацията ѝ ще взе участие някогашният водач на Лейбъристката партия на Обединеното кралство Джереми Корбин, който е дълготраен покровител на палестинската идея, само че чийто интервал като водач на опозицията беше белязан от обвинявания в антисемитизъм.

Управляващата в Южна Африка партия Африкански народен конгрес (АНК) има дълга история на сравняване на отношението на Израел към палестинците с това на чернокожите южноафриканци по време на режима Апартейд.

Организацията за ислямско съдействие, в която членуват 57 страни, приветства завеждането на делото от Южна Африка, а обособени страни също показаха поддръжка. Заместник министър-председателят на Белгия, Петра Де Сутер, написа в X, че желае страната ѝ " да предприеме дейности пред Министерски съвет, следвайки образеца на Южна Африка ".

Правните екипи на двете страни ще разполагат с еднообразно време за излагане на причините си, почти 3 часа, като Южна Африка ще приказва първа през днешния ден, а Израел ще отговори на 12 януари. Решението ще бъде взето на по-късна дата, само че може да бъде взето в границите на седмици.

Конвенцията за геноцида, направена през 1948 година след Втората международна война и убийството на 6 милиона евреи по време на Холокоста, разказва закононарушението като " дейности, осъществени с желание да се унищожи напълно или отчасти дадена национална, етническа, расова или религиозна група ".

Хага не може да ползва решенията си и е допустимо Израел да пренебрегне неподходящо решение, само че това единствено би подхранило по-нататъшното интернационално наказание на военната му акция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР