Започва предсрочно гласуване на референдума за гласа на коренното население в Австралия

...
В някои части на Австралия започна предсрочно гласуване за забележителен
Коментари Харесай

В някои части на Австралия започна предсрочно гласуване за забележителен референдум за създаване на орган на местното население, който може да съветва парламента по въпроси, засягащи аборигените и жителите на островите от Торесовия проток.

Хората, отговарящи на условията за предсрочно гласуване в Северна територия, Тасмания, Виктория и Западна Австралия, ще могат да гласуват от понеделник, докато избирателите в Нов Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия и Австралийската столична територия ще могат да го направят така че от вторник.

Продължавайте да четете

списък от 4 артикула. ​​Човек е убит, един е хоспитализиран, след като кит удари лодка край АвстралияАвстралия ще обнови флота за морско наблюдение за $965 m сделкаКорпоративна Австралия не успява да повлияе на обществеността, тъй като Гласът на местното население е изправен пред поражениеПроучванията показват, че референдумът на Гласа на коренното население на Австралия ще се проваликрай на списъка

Самият референдум е насрочен за 14 октомври и гласуването е задължително.

Когато започна ранното гласуване, министър-председателят Антъни Албанезе излезе по улиците на Мелбърн, столицата на Виктория, за да събере подкрепа за гласуването „да“.

„Искрено смятам, че ключът към следващите две седмици са тези лични разговори с хората, които да приемат това искане на огромното мнозинство от аборигените и жителите на островите в Торесовия пролив“, каза той пред репортери.

Предложението пита австралийците дали конституцията на страната трябва да бъде променена, за да закрепи консултативен орган на местното население, наречен „Гласът към парламента“.

Поддръжниците казват, че вграждането на „Гласът“ в конституцията ще признае специалното място на коренното население в австралийската история, като същевременно ще им даде принос в правителствените политики. Противниците твърдят, че това ще раздели австралийците по расови линии, без да намали сериозните неравенства, пред които са изправени коренното население.


Предложението, подкрепено от лейбъристкото правителство на Албанезе, се бори да получи подкрепа от мнозинството, като последните проучвания на общественото мнение показват, че избирателите ще го отхвърлят.

Проучване, публикувано от Australian Financial Review на 25 септември, показа, че подкрепата за „Гласът“ е спаднала до 33 процента, спад с 15 пункта от май насам. Гласът „не“ беше 50 процента.

Някои гласоподаватели, които бяха променили позицията си, казаха, че Voice отвлича вниманието от двете им най-големи грижи – разходите за живот и цената на жилищата.

Но Албанезе каза, че остава оптимист, че предложението ще мине въпреки лошите резултати в анкетите.

Доброволци за кампанията „Да“ също бяха навън в Мелбърн, като служители казаха, че все още има шанс да се обърне общественото мнение.

„Както при всички избори, австралийците са склонни наистина да поставят фокуса си върху вземането на решения много по-близо до вота, така че след 12 дни има достатъчно време да проведем този разговор“, Дийн Паркин, директор на кампанията Yes23, каза пред Sky News.

„Има много ясен избор в този референдум, вотът „да“ ни дава истинско признание и шанс за практическа промяна, докато вотът „не“ не ни дава абсолютно нищо“, добави той.

Австралия няма договор с коренното население, което съставлява около 3,2 процента от нейното 26-милионно население. Те са маргинализирани от британските колониални владетели и не се споменават в 122-годишната конституция.

Те остават групата в най-неравностойно положение в страната.

Очакваната продължителност на живота на местните жители е с около осем години по-малка от некоренните австралийци и страдат от непропорционално високи нива на самоубийства, домашно насилие и лишаване от свобода.

Кампанията „да“ е изправена пред значителни шансове.

Референдумът за промяна на конституцията изисква това, което е известно като двойно мнозинство – подкрепата на повечето австралийци в цялата страна плюс мнозинството от гласоподавателите в повечето щати.

От 44-те референдума, проведени от влизането на конституцията в сила през 1901 г., са проведени само осем и нито един от 1977 г. насам.

Пет референдума се провалиха, защото макар да бяха подкрепени от повечето австралийци, те не успяха да спечелят мнозинство в поне четири от шестте щата.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР