Започва планираното тестване на системата BG-ALERT, съобщи МВР. Ръководството на

...
Започва планираното тестване на системата BG-ALERT, съобщи МВР. Ръководството на
Коментари Харесай

След стряскащия „test test“: Започва планираното тестване на системата BG-ALERT

Започва п ланираното тестване на системата BG-ALERT , заяви Министерство на вътрешните работи. Ръководството на Групово дело „ Пожарна сигурност и зашита на популацията “, представители на мобилните оператори и на компанията реализатор ще дадат подробности за тестванията по градове и в цялата страна.

 

Някои хора споделят, че при приемането му се е чул мощен стряскащ тон

 

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и изключителни обстановки. Тя се разработва взаимно от Министерство на вътрешните работи и Министерството на електронното ръководство. Целта ѝ е да уведомява за рискове посредством изпращане на тестови известия по телефона.

Официалното тестване на системата стартира от тази седмица. 

Подобни проби се вършат в местна среда, в случай че е действителна - предизвестяват се хората, безапелационен е Ясен Танев

„ Всички консуматори ще получават такива известия. Тестовете ще стартират от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с народен тест на 29 ноември. Системата е планувано да влезе в приложимост от следващата година - началото на 2024 година Важно е хората да не изпадат в суматоха, тези известия не съставляват заплаха за тях. В случай, че има такова известие, ще бъде написано ясно защо събитие става дума и каква заплаха съставлява “, каза шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност “ основен комисар Александър Джартов.

Преди дни загадъчни известия от BG-ALERT със мощен звуков сигнал и осцилация изплашиха доста жители. При множеството консуматори известието пристигна с текст: „ Внимание, заплаха! “, а при някои имаше и сигнал от президента. В известието пишеше също „ test test “ и имаше отпратка към уеб страницата bg-alert.bg. 

Снимка: bTV

Оказа се, че по отношение на подготовката на системата BG-ALERT един от мобилните оператори e пуснал тестово известие към клиентите. То не е било координирано с Министерство на вътрешните работи и е пуснато по простъпка. Впоследствие беше конкретизирано, че известието няма нищо общо с президентската институция. 

Служителят ще бъде осъден

Истинското предупредително известие ще наподобява по доста по-различен метод и ще бъде показано през днешния ден, сподели шефът на пожарната. Очаква се системата за обявяване на рискове да бъде подготвена до края на годината и от идната да стартира да се употребява. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР