Започва обработката на кестеновите дървета в Търговище срещу листоминиращ молец.

...
Започва обработката на кестеновите дървета в Търговище срещу листоминиращ молец.
Коментари Харесай

Започва обработката на кестените в Търговище срещу листоминиращ молец

Започва обработката на кестеновите дървета в Търговище против листоминиращ молец. Третирането с препарат ще е в интервала от 2.00 до 6.00 ч. сутринта на 13 юни, оповестяват от общинската администрация.

Обработката ще се прави от профилирана компания, с която общината има подписан контракт, по улиците "Кюстенджа ", "Капитан Данаджиев ", "Граф Игнатиев ", "Тетевен ", "Богомил ", "Васил Петлешков " и в парковете "Борово око " и "Роден ъгъл ". Ще бъдат обхванати и кестеновите дървета в квартал "Запад " 2.

През предходната година община Търговище извърши сходна обработка на кестените. В резултат в избрани региони бе лимитирано нездравословното въздействие на листоминиращия молец, който предизвиква прибързано увяхване на листата на дърветата, напомнят от администрацията на кмета.

Големият ареал на разпространяване на вредителя и забележителната му пъргавина обаче вършат битката извънредно сложна и постановат използването на систематични ограничения, изясняват от общинското дружество "Флора " и еколозите в община Търговище.

За намаляването на популацията на молеца общината провежда и събиране и компостиране на опадалите през есента кестенови листа, с цел да бъдат унищожени зимуващите в тях какавиди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР