Започва делото срещу бившия заместник- кмет по транспорта в София

...
Започва делото срещу бившия заместник- кмет по транспорта в София
Коментари Харесай

Започва делото срещу Евгени Крусев за ремонта на Графа

Започва делото против някогашния заместник- кмет по превоза в София Евгени Крусев по обвинявания, свързани с ремонта на улица " Граф Игнатиев ".
 Обвинението против някогашния зам.-кмет Евгени Крусев поради ремонта на Графа влиза в съда
Крусев е упрекнат в нарушение на Закона за публични поръчки и ощетяване на Столична община с близо 920 000 лв. поради това, че между 27.06.2018 година и 05.12.2018 година е подхванал дейности за значително изменение на подписания контракт с " Джи Пи Груп " АД за социална поръчка, обвързвана с ремонта на улица " Граф Игнатиев ".

Същественото изменение в поръчката се състои в смяна в носещата структура на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улиците „ Алабин “ и „ Граф Игнатиев “ (1 225,55 метра) с нов вид напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в комбиниране с носеща структура от вида „ плаваща плоча “. С това - твърди прокуратурата - е облагодетелствал „ Джи Пи Груп “ и навредил на Столична община. За строително-монтажни работи на сдружението били платени повишени суми в размер на 621 194,01 лв. с Данък добавена стойност, както и неизпълнени количества и размери строително-монтажни работи за 298 669,54 лв. с Данък добавена стойност – общо 919 863,55 лв. с Данък добавена стойност.

С дейностите са основани условия да загубим напълно финансирането по плана с европари или да претърпим финансови корекции според Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове.

Завишените цени в интерес на „ Джи Пи Груп “ се дефинират от разликата в офертната цена на публичната поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата поставка на релсовия път, положена при създаване на трасето. Дружеството „ ПСТ градска среда зона 2 “ ДЗЗД предложило цена от 5 072 233,22 лева без Данък добавена стойност, а „ Трейс РВП “ ДЗЗД – 4 846 490,15 лева без Данък добавена стойност. Офертната цена на „ Джи Пи Груп “ АД била по-висока с 517 661,69 лева без Данък добавена стойност по отношение на тази на „ ПСТ градска среда зона 2 “ ДЗЗД и със 743 404,75 лева с Данък добавена стойност по отношение на офертата на „ Трейс РВП “ ДЗЗД.

Съгласно изменението на плана, в кривата на ул. „ Алабин “ и ул. „ Граф Игнатиев “ били положени 144 м елементарни релси Ri60(60R1), а не плануваните в контракта за социална поръчка - вид „ 60R2 – 290GHT, съгласно БДС EN 14811 “. Те били актувани, регистрирани като изпълнени и платени на изпълнителя два пъти с два протокола – един път с цялото количество релси от 4960 метра, и един път с различен протокол. Така общината е била ощетена с още 21 707,14 лева с Данък добавена стойност от невложени при строително-монтажните работи 144 м. елементарни релси.

Според обвиняването Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на действието си. Знаел е, че нарушава нормативните условия за изменение на публични поръчки и предоставените му с длъжностна характеристика и заповед отговорности. Неправомерно е основал облагодетелстващи условия на съответен юридически индивид при присъединяване му в процедурата по желание на реализатор, довели до премахване на участник, в резултат на препоръчан друг тип структура при разработване на виброизолационна система.

Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „ Подписка “ и наложена възбрана да напуща страната.

Той подаде оставка като зам.-кмет на София при започване на декември предходната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР