Започва 19то издание на Международния фестивал за франкофонска песен Златен

...
Започва 19то издание на Международния фестивал за франкофонска песен Златен
Коментари Харесай

Магията на френския шансон покорява Пловдив в две мелодични вечери в Дома на културата

Започва 19то издание на Международния фестивал за франкофонска ария " Златен ключ " - Пловдив 2022

На 29 юни, сряда, започва 19 Международен фестивал за франкофонска ария " Златен ключ " - Пловдив 2022. Това е най-големият конгрес на френското музикално и песенно изкуство на Балканите. Той е втората по значимост и мащаби демонстрация от подобен тип в Европа, след тази в Амстердам, и дава опция на участници и доброволци да се срещнат с нови и забавни хора, да се допрян до разнообразни култури и всичко това през призмата на френския език, описа шефът на Алианс Франсез, Теофана Брадинска.

Специален посетител на фестивала в Пловдив на 29 и 30 юни ще бъде Пиер Колио, шеф на Френския културен институт и консултант по съдействието и културната активност към Френското посолство, който ще приветства публиката и участниците. Преди да пристигна в София през септември 2021 година, дългата му дипломатическа кариера го води в Гвинея, Канада, Йордания, Кувейт, Япония. Кариерата му на посланик го среща с България още през 80-те години на предишния век., когато се занимава с научно и техническо съдействие с източноевропейските страни.

В първия ден – 29 юни от 19.00 часа в Дома на културата " Борис Христов “ ще се състои формалното разкриване по време на специфичен концерт. Фестивалът ще бъде открит за поредна година от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив. Отново ще звучи химна на събитието - песента " Шан-з-Елизе " в специфична джазирана версия, този път в осъществяване на 18- годишната, надарена Кристина Карабельова.

В откриващия концерт ще вземат присъединяване българските лауреати Марина Спасова и Нели Солакова, печелили състезанието през миналите години, които ще изпълнят атрактивни, особено готови песни, както и новите звезди на фестивала - възпитаниците на " Арт Войс Център ", с началник Румяна Иванова, които са музикални сътрудници на " Златен ключ “. 

Красиви осъществявания, наситени с доста страсти ще чуем от Петал Гало от Индия и Мишел Езат от Египет. Към днешна дата и двамата са поели по своя професионален път – тя е индийски посланик, а той учител по френски език в Александрия, само че музиката и френския шансон остават вечно в душите им. Публиката ще може да се наслаждения и на впечатляващи и вълнуващи осъществявания на Кристина Енчева, която е единствено на 10 години, на Наталия Камагорцева на 12 години и Белослава Петрова на 13 години и други млади гении, които ще пеят известни шансони със особено изработен, актуален аранжимент. Към тях ще се причисли и звездата с опит Ива Ичевска.

Във втората фестивална вечер - 30 юни от 19.00 часа, още веднъж в ДК " Борис Христов “ е концертът " Олга и другари “ на надарената Олга Василенко от Украйна – дълготраен участник в " Златен ключ “. Олга и другари са подготвили серия от приятни изненади за публиката и ще заредят с доста положително въодушевление всички присъстващи в залата.

Ще чуем още веднъж и двамата братя близнаци Джес и Уесли /Jesse и Wesley/, които са подготвили доста специфичен привет за Пловдив. " Jessandwest " е дует спечелил всички вероятни награди на формата " Талантите на Франция " през 2019 година – на жури, аудитория, за създатели и композитор и други и към този момент са влюбени в Пловдив.

19-тият Международен фестивал на франкофонската ария " Златен ключ “ е под мотото " Празник на музиката ". По целия свят той се провежда с изключителното подпомагане на съответната община, в Пловдив концертите също са под егидата на община Пловдив – дълготраен сътрудник на франкофонското събитие. Най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde още веднъж ще спомага за популяризирането и положителната реклама на нашия град по света.

Входът за събитието е безвъзмезден!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР