Започнат ли да се затягат мерките, това ще доведе до

...
Започнат ли да се затягат мерките, това ще доведе до
Коментари Харесай

Премиерът е против затягане на мерките за COVID-19

Започнат ли да се стягат ограниченията, това ще докара до суматоха и риск за целия ни икономически живот. Това съобщи на ексклузивен брифинг в министерския съвет след среща с Националния действен щаб министър председателят Бойко Борисов.

Той бе безапелационен, че не приканва към по-строги ограничения, а към дисциплинираност и умолява хората за стерилизация и отдалеченост. Борисов е безапелационен, че би трябвало да се научим да живеем с вируса и който е инфектиран би трябвало незабавно да се лекува.

" Никога не сме казвали че кронавируст е липсващ, не сме казвали " корона, Чао ". Към днешна дата не смятам, че би трябвало да се паникьосваме, тъй като се е нараснал броят на инфектираните, вирусът протича по-леко. Имаме медикаменти и защитни дрехи. Не съм призовавал към по-строги ограничения, тъкмо назад, по-дисциплинирани да сме ".

Премиерът съобщи, че в случай че стартират да стягат ограниченията, това ще донесе суматоха и риск за целия ни икономически живот.

" Всичките 6 индивида, които са умряли през последното денонощие са с тежки съпътстващи болести и дихателни и сърдечни. Това са доста тежко заболели хора ", сподели Борисов.

По думите му бройките демонстрират, че ограниченията са ни били верни, когато ги разхлабим, резултатите се покачват, само че не са по този начин сериозни, с цел да предприемем освен това.

" Което може да отпадне, да отпадне. Знаехме прелестно какво ще се случи, организирахме съвещание с Щаба, само че постоянно съм се водил когато съм взимал ограничения, с тяхното мнение. Вирусът е по-слаб, лечебните заведения са с по-голям потенциал, имаме лекарства, които към днешна дата дават някакви резултати. Ваксини, лекарство за ковид няма. Милиарди са заделени за над 4000 млн. ваксини, сега, когато се появи такава, за всеки европейски жител ще има ", убеден е Борисов.

Премиерът съобщи още, че умолява да се съблюдава отдалеченост, дисциплинираност и стерилизация и се предлага носене на маски.

" Думите скланям, не разрешавам, към този момент месеци наред носят други психически резултати. Ние умоляваме, потвърдено е, предложено е, че когато сме близко един до различен, в случай че имаш маска, казусът е решен. Нищо не пречи да ги носим, предлагаме, а не ги задължаваме да ги носят ", сподели министър председателят.

Ако бяхме траяли с тези ограничения, щяхме да поболеем популацията. Ако сложим КПП-та на София, ще го понесе ли народът - попита Борисов. Трябва да свикнем да живеем с това, има ли инфектиран, би трябвало незабавно да се лекува, безапелационен е той.

Шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов от своя страна посочи, че в лечебните заведения разполагаме с всички лекарства, написани по света.

" Разполагаме с задоволителни количества антиретровирусна терапия, с задоволително лекарства, които се употребяват за лекуване на други вирусни инфекции, имаме дексаметазон. Имаме лекарства за по този начин наречената цитокинова стихия и не на последно място с задоволително количество персонални защитни средства. Всичко това, което е написано по гайдлайните, го имаме в лечебните заведения ", съобщи проф. Ангелов.

Той добави, че вирусът първоначално е бил извънредно нападателен, сега тежестта на болесттите са с по-малка разрушителна дарба за организма.

" Вирусът, с цел да оцелее, самичък по себе си, той би трябвало да се приспособи към нас. Да направи по този начин, че да не ни убива, а да може и той да съществува ", посочи шефът на Александровска болница.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев посочи, че клъстерите са главните места, където се усилва броят на заразоносителите. " За страдание повода са наши български жители, които в този момент се прибират, с цел да изкарат летния сезон. Това е по-добрият вид за разпространяването на вируса, РЗИ-тата следят тези клъстерни места, тъй като по-лесно се овладява болестта, тъй като не се популяризира из други области и из страната ", посочи министърът.

Той подсети, че министерството продължава да заплаща по 1000 лв. на медиците, които са на първа линия.

За съществуването на по-голям брой тествания, Ананиев съобщи, че броят се е нараснал, защото се е нараснал самият брой и тип на тестванията, а и разнообразни браншове, браншове, министерства, общини са показали предпочитание да тестват своите хора от позиция на сигурност.

Той даде образец с министъра на земеделието, който желае да тества чиновниците в регионалните служби, които от своя страна ще ревизират земеделските стопани.

" Капацитетът, който имаме като брой проби и лаборатории дава съображение да разтеглим кръга ", сподели министърът.

Ананиев съобщи, че всеки ден РЗИ-тата дават информация за заетите кревати. Към този миг интензивните кревати са заети не повече от 18%, а общо леглата, планувани за респираторни болести, са заети на 35%. Министерството е готово да усили двойно потенциалът на леглата, в случай че се наложи.

По отношение на терапиите за ковид проф. Ангелов съобщи, че разполагаме с задоволително количества хидроксихлорокин и този медикамент също се употребява, само че под непоколебим лекарски надзор.

По отношение на дексаметазона, професорът изясни, че той е наличен в българската медицина от доста години. Има мощен противовъзпалителен резултат, само че е имуносупресивен медикамент и би трябвало характерно, и професионално да се избере в кой стадий от болестта да се включи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР