Започналият пореден кръг от преговорите между Русия и Украйна бе

...
Започналият пореден кръг от преговорите между Русия и Украйна бе
Коментари Харесай

Обстреляха Донецк със забранени бомби

Започналият следващ кръг от договарянията сред Русия и Украйна бе засенчен от новината за ракетен обстрел на Донецк. Докато диалозите се водеха през видеовръзка, украинските въоръжени сили нанесоха най-тежкия удар по ДНР от началото на спора. По Донецк са изстреляни най-малко 45 ракети " Точка-У ". Една от ракетите удари центъра на Донецк, вследствие на което са починали най-малко 25 души, има и доста ранени, заяви щабът на ДНР. Загинали са хора в кафене, пред банка, в градски рейс.

Във видео, публикувано в интернет, се вижда по какъв начин Денис Пушилин, глава на ДНР, и група военизирани обследват свалена ракета с касетъчни бомби, които са неразрешени за потребление от Организация на обединените нации. Властите оповестяват, че не се е задействал целият заряд на ракетата. В противоположен случай нищо живо е нямало да остане в радиус от 500 м.

Според Пушилин военните в Донецк към този момент са свалили над 15 ракети от този вид, само че до момента те " не са били заредени с касетъчни муниции ". Използването, производството, складирането и прехвърлянето на касетъчни муниции е неразрешено с интернационална спогодба, утвърдена от над 100 страни.

След " техническа пауза " договарянията сред Москва и Киев ще бъдат възобновени през днешния ден, заяви в Туитър украинският пратеник Михайло Подоляк.

Преговорите не стопираха и съветските офанзиви. Нанесен е бил удар по авиационния цех " Антонов " в Киев - най-големия украински производител на военно-транспортни самолети, по Краматорск и други

" Руските войски се приготвят за нови офанзиви ", споделиха от щаба на украинската войска. Ударите по Харков, Суми и киевските покрайнини се чака да продължат.

Остава тежка обстановката в Мариупол, където опитите за евакуация се провaлят заради нарушение на договореностите за прекъсване на огъня. Украйна заяви за тежък обстрел на Чернигов и за офанзиви против Николаев, където са били убити девет души.

Британското военно министерство предизвести, че съветските сили се пробват да обходят пристанище Николаев, с цел да доближат Одеса, само че от Киев настояват, че войските им са подхванали контранастъпление.

Днес в ДНР е разгласен народен печал.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР