Започнаха заседанията на постоянните комисии към Общински съвет-Разград в подготовка

...
Започнаха заседанията на постоянните комисии към Общински съвет-Разград в подготовка
Коментари Харесай

Започнаха заседанията на постоянните комисии към Общински съвет-Разград

Започнаха съвещанията на непрекъснатите комисии към Общински съвет-Разград в подготовка на юлската сесия на локалния парламент.

Шест от комисиите заседаваха през днешния ден, други шест ще заседават на следващия ден, 19 юли.

Докладната бележка, която се разисква от всички комисии, е приемане наактуализирано систематизиране на променения бюджет към 31.12.2021г. и доклада за осъществяването на бюджета на Община Разград и сметките за средства от Европейския съюз към 31.12.2021 година Отчетът на миналогодишния бюджет мина и през публично разискване през месец юни. Актуализираният бюджет на Община Разград за 2021 година е в размер 72 495 000 лева при първичен размер 63 669 000 лева Изпълнението на приходната част е 98,7%, а на разходната – 88,9%. Подробен доклад по действия е оповестен на уеб страницата на Община Разград, част от съветниците от заседавалите през днешния ден комисии имаха уточняващи въпроси по някои от параметрите. Във всички комисии, които имаха кворум обаче, докладната бе утвърдена.

На взаимното съвещание на комисиите по бюджет, финанси и икономическа политика и по общинско съдействие и взаимоотношение с НСОРБ бе разисквана и докладна бележка от общинския консултант от ВМРО-Кауза Разград Руско Дянков. В нея се предлага с изменение на Наредба №14 за установяване и администриране на локални такси и цени на услуги на територията на община Разград да се трансформират част от таксите за прилагане на ЦПЛР Ученическо общежитие, касаещи външни ползватели, а не учениците от разградските учебни заведения. Мотивацията е обвързвана с увеличените цени на електроносителите, инфлацията, средства за стерилизация и други. Предложението е за близо 100% нарастване на множеството цени за външни ползватели – да вземем за пример за независима стая от 16 цената да стане 30 лева, за проведени групи – от 5 на 10 лева, за самостоятелна нощувка за 1 легло – от 10 на 20 лева и така нататък Поради нужда от юридическа обосновка и финансов разбор докладната бе ориентирана към Общинска администрация за поправяне и внасяне на последващо съвещание. По време на разискванията стана ясно, че при потенциал от 400 индивида заетите места в общежитието са 298, от които 130 са момчета от школата на ПФК “Лудогорец “.

Докладната за доклада за бюджета за 2021 година бе подкрепена и на взаимното съвещание на комисиите по обществена политика, трудова претовареност и опазване на здравето и по подготовка на общински стратегии, планове и надзор върху осъществяването им. Те нямаха друга докладна бележка за разглеждане.

Тя бе утвърдена и на взаимното съвещание на комисията по обучение и просвета и по просвета, културно-историческо завещание и духовни полезности.

Комисията по обучение разиска и докладна бележка с предложение за актуализиране на Списък за средищните детски градини и учебни заведения в община Разград за образователната 2022/23 година В нея се предлага към седемте образователни заведения от миналата образователна година да бъде добавено ОУ “Г.С.Раковски “-Раковски, в което да продължат образованието си учениците от закритото ОУ “Кирил и Методий “-Киченица. Предложението се аргументира с обстоятелството, че учебното заведение в Раковски е с доста добра и актуализирана материална база и задоволителен потенциал да поеме по-голям брой възпитаници, разполага и с нужните условия за осъществяване на целодневно образование, има училищен стол и се обезпечава обедно хранене за учениците, обезпечен е транспортът на учениците от Киченица до Раковски. Докладната бележка получи болшинство при гласуването. Средищни са и: ДГ “Здравец “-Гецово, ОУ “Васил Левски “-Разград, ОУ “Н.Икономов “-Разград, ОУ “Н.Й.Вапцаров “-Разград, ОУ “Отец Паисий “-Разград, СУ “Христо Ботев “-Разград и ОУ “Д-р Петър Берон “-Осенец.

Още 6 от общо 14-те непрекъснати комисии към Общински съвет-Разград ще заседават на следващия ден в подготовка на юлската сесия. Общо 14 са докладните мемоари, които следва да бъдат гласувани на идната на 26 юли сесия на локалния парламент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР