Започна срещата на върха на Арабската лига, провеждаща се в

...
Започна срещата на върха на Арабската лига, провеждаща се в
Коментари Харесай

Арабската лига се събра заради войната между Израел и „Хамас“

Започна срещата на върха на Арабската лига, провеждаща се в Рияд – столицата на Саудитска Арабия, и отдадена на спора сред Израел и " Хамас ", съобщи Ройтерс, . На форума участват и президентите на Турция, Иран и Сирия. Планира се той да прерасне и в среща на върха на водачите на страните от Организацията за ислямско съдействие, допълват Франс прес и ДПА.

 

В началото на срещата саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман упрекна Израел, че " носи отговорността за закононарушенията, осъществявани против палестинския народ ". Той прикани за преустановяване на обсадата на линията Газа и за неотложно преустановяване на военните интервенции и освобождението на заложниците.

 

Палестинският президент Махмуд Абас прикани Съединени американски щати да упражнят напън над Израел, с цел да спре офанзивата си в линията Газа. Той добави, че палестинската самостоятелна власт ще отнесе въпроса до интернационалните съдилища. " Призоваваме Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поеме отговорността си, с цел да спре тази брутална експанзия против нашия народ неотложно, да обезпечи доставките на здравна и хранителна помощ и да даде вода, електричество и гориво в линията Газа ", сподели Абас.

 

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси също прикани за неотложно преустановяване на огъня в Газа " без условия и ограничавания ". " Политиките на групово наказване на народа на Газа са неприемливи и не могат да бъдат оправдавани със самоотбрана или други причини. Това би трябвало да бъде прекъснато неотложно ", съобщи Ас Сиси.

 

ПАУЗА В СРАЖЕНИЯТА

 

По-рано през днешния ден Израел разгласи тактическа пауза в сраженията и два коридора за евакуиране на жителите от северните елементи на линията Газа към южните елементи на палестинската територия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Израелската войска разгласи в обществената мрежа " Екс ", че няма да подхваща бойни дейности сред 10 ч. и 14 ч. локално време (8 ч. по Гринуич и 12 ч. по Гринуич) по филантропични аргументи. За няколко часа такава пауза ще има и в бежанския лагер Джабалия, с цел да разрешат на цивилни да избягат.

 

" За ваша сигурност, апелирам присъединете се към стотиците хиляди поданици, които се реалокираха на юг в последните няколко дни ", съобщи представител на израелската войска на арабски в " Екс ".

 

На жителите на северните региони на Газа се разрешава да употребяват два пътя на юг - пътя по крайбрежието на Средиземно море и пътя, който пресича централната част на палестинската територия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР