Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия

...
Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия
Коментари Харесай

Започна срещата на премиера с превозвачите за тол системата

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия отрасъл. Очаква се на нея да бъде разисквана тематиката за обсега на пътищата, за които ще се заплаща тол такса, както и за размера на цените.

В сряда отрасловият заместник-министър на районното развиване и благоустройство Николай Нанков сподели, че след поредност от срещи с транспортния отрасъл и на експертно равнище са доближени позициите във връзка с обсега, на цените и други елементи. „ Целта е да имаме обективен модел на тарифиране и да спазим европейския принцип, който натоварва да заплаща повече ", изясни тогава Нанков. Искаме да създадем нужните условия за развиване на транспортния отрасъл, само че и да не лишаваме пътния бранш от запас за ремонт и рехабилитация. Всеки компромис във връзка с обсега и цената ще въздейства в дълготраен проект върху качеството на пътищата и построяването на автомагистралния пръстен, съобщи още заместник-министърът.Министерството на районното развиване и благоустройството стартира от началото на април диалози с превозвачите за размера на таксите, които ще се начисляват за потребление на републиканската пътна мрежа с въвеждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3,5 тона от 16 август 2019 година На този стадий предлагането е да се таксуват към 50 на 100 от републиканската пътна мрежа, т.е. към 10 000 км. Останалите 10 000 км и 20 000 км общинска пътна мрежа ще са безвъзмездни за тежкотоварните коли над 3,5 т след въвеждането на тола. Тарифите са направени от специалисти на Световната банка, която е съветник на Агенция " Пътна инфраструктура ". Изискването на Министерство на регионалното развитие беше да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да регистрират географското ни състояние. Приходите от тол таксите ще обезпечат спомагателен запас за ремонт и създаване на пътища.

При изработването на цените Министерство на регионалното развитие се водеше и от политиката цените да са такива, че да не доведат до повишаване на главните артикули от потребителската кошница. Министерство на регионалното развитие ще предложи за най-масовият тежкотоварен превоз сред 3,5 т и 12 тона таксата да е към 10 ст. За по-тежките коли таксите ще са по-високи.
По неофициални данни препоръчаните цени са обвързани с типа на автомобила и неговата екологичност, като най-ниската е близо 5 ст./км за рейсовете EURO 6, а най-високата - близо 95 ст./км е за камиони над 12 тона с четири и повече оси EURO 1 и EURO 2.

Транспортният и спедиторски бизнес оферират при установяване на размера на тол таксите в България да се одобри немската система, само че съобразена с Брутният вътрешен продукт на България, който е към пет пъти по-малък от този на Германия.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ изиска отсрочване на въвеждането на тол системата до началото на идната година. КРИБ упорства в обсега на платените трасета да останат единствено автомагистралите и първокласните пътища, които са част от европейската транспортна мрежа. " По този метод системата за таксуване ще бъде ориентирана главно към директното придвижване и по едно и също време с това ще даде опция на превозвачите, които работят на българския пазар ", се споделя в позицията на КРИБ. Според организацията към 40 на 100 от тежкия трафик по българските пътища е пренос. Според бизнеса на никое място по света не се заплаща за пътища трети клас и фирмите упорстват те да бъдат извадени от обсега на тол таксите.
Срещу в началото оповестените пътни такси се оповестиха от бизнеса. Според тях те са прекомерно високи и ще доведат до увеличение на цените на стоките и на билетите за междуградските рейсове.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев тези дни заяви, че има възможност още от края на август поради тол таксите да има приблизително с 3 - 4 стотинки на литър нарастване на цените на горивата. Плащането на тол таксата ще се отрази в цената на превоза на горива с 30 на 100, което, трансферирано към литър гориво, ще е сред три и четири стотинки, изясни Терзиев и добави, че това е такса, която бизнесът сходно на Данък добавена стойност и акцизите, ще заплаща всеки месец.

Задължителен шестмесечен тестови интервал на тол системата желаеха в обща позиция браншовите сдружения в бранш " Транспорт " и " Спедиция ". Транспортният отрасъл поддържа въвеждането на тол системата в България, само че при ясни правила, спазени механически условия и бистрота. Документът е подписан от Съюза на интернационалните превозвачи, Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Националното съдружие на българските превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, Камарата на автомобилните превозвачи в България и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз. Сдруженията упорстват още да им бъде предоставена картата с издигнатите пътни рамки и прилежащото им съоръжение с координати на местоположението им преди стартирането на тестванията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР