Започна разполагане на кафяви контейнери от 1100 л, предназначени за

...
Започна разполагане на кафяви контейнери от 1100 л, предназначени за
Коментари Харесай

Община Стара Загора стартира система за разделно събиране на биоразградими растителни отпадъци

Започна разполагане на кафяви контейнери от 1100 л, предопределени за разделно събиране на биоразградими зелени боклуци.

Инициативата се реализира взаимно с ДЗЗД „ Грийн Партнърс – БКС “ – оператор на дейностите по чистотата на територията на общината.

Разделно събраните растителни боклуци ще бъдат извозвани за преработване посредством компостиране до Компостиращата апаратура на обект „ Регионален център за ръководство на отпадъците – Стара Загора “ в землището на с. Ракитница.

В кафявите контейнери могат да бъдат поставяни всички типове култивиран (зелени) боклуци – цветя, трева, листа, останки от подкастряне на шубраци, лози, дървени стърготини и други сходни.

С цел произвеждане на първокласен компост, в кафявите контейнери не трябва да се изхвърлят боклуци като полиетиленови торби, пелени, санитарни артикули, торбички за прахосмукачки, угарки от цигари и пепел, сготвена храна, месо, риба, млечни артикули, кожа, кости, битова боклук, косми, вълна, пера, както и рециклируеми боклуци от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло.

В първия стадий на развиване на системата за разделно събиране на зелени боклуци в Стара Загора ще бъдат ситуирани 150 бр. контейнери. Съдовете за разделно събиране на зелени боклуци се разпознават елементарно. Те са пластмасови контейнери с похлупак вид „ ракла “, в кафяв цвят, и имат надпис „ Само за растителен боклук “.

Контейнерите ще бъдат ситуирани наоколо до места, където се генерират най-големи количества зелени боклуци – паркове, градини, игрища, зелени площи на образователни и детски заведения, публични и бизнес обекти, както и градини на жилищни здания.

Списък с местонахождението на съдовете за разделно събиране на растителни боклуци ще бъде оповестен на интернет страницата на Общината, откакто бъдат ситуирани всички. Обслужването на контейнерите ще се прави със профилирана техника по график два, три или повече пъти седмично според от степента на запълване.

Община Стара Загора приканва жителите към отговорно отношение и прилагане на контейнерите единствено за отпадъците, за които са предопределени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР