Започна изплащането по 40 лева на ден за бежанец от

...
Започна изплащането по 40 лева на ден за бежанец от
Коментари Харесай

Пунктовете за помощи за украинските бежанци са празни, алармират доброволци


Започна изплащането по 40 лв. дневно за емигрант от Украйна на хотелиерите. Първият транш от Министерството на туризма е над 11 милиона лв., а доброволци сигнализират, че пунктовете за събиране на помощи са празни.

Над 300 дами и деца, измежду които и бебета, избавили се от Мариупол и Николаев, са намерили заслон в Обзор, откакто в спешния център във Варна се наложило да спят на земята.

" Там имаше толкоз доста хора по земята, деца плачат, отворихме за три дни! ", сподели Десислава Николчева, шеф на детски лагер в Обзор.

Избягали от войната с облеклата на гърба си, имат незабавна потребност от памперси, мляко за бебета, медикаменти.

В Кризисния център в Бургас срещаме и Ина с 8-годишния й наследник.

" Спахме в мазе с детето, голям стрес. Имаме потребност от детски летни облекла и обувки ", описа Ина от Киев.

" Няма козметика, няма храна постоянно, няма бебешки неща. Сега идват хора с най-трудните психични положения “, изясни Александра Долгих, доброволец.

Александра признава, че търсещите помощ са се нараснали неведнъж за сметка на помагащите. Според страната нужното е обезпечено. От през днешния ден стартира разплащане с хотелиери, настанили бежанци от края на февруари.

" БЧК, в случай че би трябвало, провежда дарителски акции и разпределя даренията сред нуждаещите се. Тоест, аз давам отговор за това БЧК да има всичко належащо в региона на Бургас, Несебър и т.н ", сподели полк. Валери Рачев – Национален спешен щаб за бежанците от Украйна.

" Плащането към този момент е осъществено. Може би има хотелиери, които към този момент са си получили парите по програмата за филантропична помощ. За нас това не е закъснение ", означи Ирена Георгиева, зам.- министър на туризма.

Наложила се е спомагателна инспекция поради повтаряне на бежанци в някои от хотелите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР