Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на

...
Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на
Коментари Харесай

Започна юбилейният 70-ти фестивал в Кан (снимки)

Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше намерено на 17 май с първата прожекция и церемония вечер и ще продължи до 28 май. Тази година фестивалът е подсилен с невиждана защита поради опасността от терористични офанзиви. На формалния афиш на фестивала е фотография на Клаудия Кардинале, танцуваща на покрив в Рим през 1959 година Зорки очи видяха, че Кардинале е вталена с фотошоп спрямо оригинала, само че актрисата отбрани обществено плаката.

Тазгодишното издание ще бъде изключително вълнуващо за нас, тъй като ще имаме две български участия - пълнометражният филм на Стефан Командарев " Посоки " и копродукцията " Уестърн " с присъединяване от българска страна на продуцентското студио на братя Чучкови.

Журито за главната селекция, от която ще се излъчи " Златната палма " е управлявано от режисьора Педро Алмодовар - един от любимците на Кан - печелил награди от фестивала в разнообразни секции, както и член на журито в предходни издания. Още на конференцията по откриването сред него и различен член - Уил Смит прехвърчаха искри във връзка телевизионната мрежа Netflix. Тази година Netflix са с два кино лентата, само че от следващата година от управата на фестивала няма да позволен за селекция филми, които не са минали на необятен екран във Франция. Което много би лимитирало телевизионната мрежа.


Журито за Златна палма

Още: Германската режисьорка, актрисите Джесика Частейн и Фан Бинбин, Аниес Жауи, артистът Уил Смит, режисьорите Парк Чан Уук и Паоло Сорентино, композиторът Габриел Яред. Жури за секцията Късометражно кино е румънският режисьор Кристиан Мунджиу, за Златна камера е актрисата Сандрин Киберлен, а за Специален взор (където се състезава " Посоки " ) е актрисата Ума Търман.

Програмата тази година е доста разнообразна и богата, само че с изключително неспокойствие се чакат новите филми на Михаел Ханеке, София Копола, Йоргос Лантимос, Тод Хейнс и Тайлър Шеридън. В секцията с късометражните филми провокират интерес режисьорските дебюти на актрисите Кристен Стюарт, Ванеса Редгрейв и Робин Райт.

Режисьорът с общо 4 Оскара (по два за постановка и за най-хубав филм) Алехандро Иняриту и неговият дълготраен оператор Емануел Любезки с три Оскара ще показват своя апаратура с виртуална действителност.

Два сериала за пръв път в историята на фестивала ще дебютират с новите си сезони - това са паметният сериал Туин Пийкс - трети сезон, и страхотният " Върхът на езерото " - втори сезон. Но това не е инцидентно, защото и Дейвид Линч и Джейн Кемпиън, съответни техни режисьори, са печелили Златна палма.


Линч през 1992 година в Кан
Наскоро Линч разгласи, че се отдръпва от киното и сериалът ще е последното, което ще забележим от него, а Джейн Кемпиън остава единствената жена с огромната премия на фестивала за кино лентата си " Пианото ".


За кралица на Кан, още преди да е почнал фестивалът, е оповестена актрисата Никол Кидман - тя показва тази година 4 свои плана и ще бъде в центъра на вниманието. Внимание, което несъмнено заслужава.

А ето и малко фотоси от аления килим на първата прожекция от през вчерашния ден, 17 май - " Призраците на Исмаил ", който е посрещнат от рецензията със смесени мнения. Което не пречи на галата да сияят толкоз красиви и надарени актриси.











Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР