Започна есенният риболов. Варненските рибари се радват на добър улов

...
Започна есенният риболов. Варненските рибари се радват на добър улов
Коментари Харесай

Есенният риболов: Пълни мрежи с лефер радват рибарите във Варненско

Започна есенният лов на риба. Варненските риболовци се радват на добър улов от лефер. Това е една от най-вкусните и най-скъпи като цена черноморски риби. Изкупува се на 25-30 лв. за кг и се продава на борсата за 40-45 лв.. Рибарите споделят още, че в мрежите им има и доста хамсия и зарган.

Очакват скоро да се усили и улова на чернокоп, който ще се продава на цени от 5 до 15 лв..



Стефан Стефанов е риболовец повече от 25 години.Той споделя, че рибарлъка не е за всеки, рибата не влиза във всяка мрежа и не кълве на всяка въдица. Всичко в рибарството е обвързвано с твърдоглав труд и опит, само че е нужна и немалка доза шанс.

„ В морета има обилие от лефер. Хубав и като количество и като размер. Проблемът е че това е хищна риба, бърза, извънредно бърза риба. Ако през днешния ден е на петия метър, на следващия ден е на петнайстия, в други ден на осемнайстия.Търсим я и в брега и на дълбокото.Толкова е бърза,че в случай че в този момент е тук, след два часа е в Бяла или в Обзор “, сподели рибарят.

Според риболовците един есенен лов на риба в никакъв случай не си наподобява с различен.

" Преди три години беше годината на чернокопа. Даже вестниците писаха, варненци вместо трушии, запечатват чернокоп в буркани, само че всяка година е друго “, сподели Стефанов.

Да си риболовец през днешния ден е освен занаят, само че и предизикателство. Дните са дълги, работата в никакъв случай не стопира, а „ мирис солен в косите “ не е единствено куплет от ария.



„ Рибарлъка е доста тежък изнурителен труд.Ранно ставане, вълна, мраз или слънце. Ние сме като парашутистите -стефираш си мрежите, с цел да можеш на другия ден, като ги пускаш, сами да текат “, сподели рибарят.

А в края на дългия работен ден, риболовците с усмивка и леко мигане признават, че без значение от това какво се е хванало в мрежите, най-хубавата риба си остава продадената.

Репортер: Даниела Цекова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР