Заплахата от цунами в Тихия океан от огромно подводно вулканично

...
Заплахата от цунами в Тихия океан от огромно подводно вулканично
Коментари Харесай

Заплахата от цунами в Тихия океан намалява, голям облак вулканичната пепел пречи на оценката на щетите

Заплахата от цунами в Тихия океан от голямо подводно вулканично изригване понижава в неделя, само че солидният облак пепел , покриващ дребната островна страна Тонга, попречи на полети за наблюдаване от Нова Зеландия, за оценка степента на вредите , оповестява АП.

Сателитни фотоси демонстрираха грандиозното изригване, което се случи в събота вечерта, с пепел, пара и газ, издигащи се като гъба над сините води на Тихия океан. Звукови талази доближиха чак до Аляска . В Тонга вулканът изпрати талази цунами.

Изригването прекъсна интернет до Тонга , оставяйки другари и членове на фамилии по целия свят обезпокоително да се пробват да се свържат, с цел да схванат дали има пострадвания. Дори държавните уеб страници и други публични източници останаха без актуализации в неделя следобяд.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн сподели, че към момента няма публични известия за пострадвания или смъртни случаи в Тонга, само че предизвести, че управляващите към момента не са осъществили контакт с някои крайбрежни региони и по-малки острови.

" Комуникацията с Тонга остава доста лимитирана. И знам, че това провокира голямо безпокойствие за общността на Тонга тук ", сподели Ардърн.

Sorprendente comparación del Hongo que dejó la del con respecto a los Hongos de Nucleares que el Hombre ha experimentado...!
— Irwin Pérez (@Irwin_Perez)
Тя сподели, че има обилни вреди на лодки и магазини по крайбрежието на Тонга . Столицата Нукуалофа е покрита с пълен пласт вулканичен прахуляк, сподели Ардерн, замърсявайки водните ресурси и трансформирайки прясна вода в жизненоважна потребност.

Помощните организации обявиха, че гъстата пепел и пушек са предиздвикали управляващите да помолят хората да носят маски и да пият бутилирана вода.

Ардърн сподели, че Нова Зеландия не е могла да изпрати бдителен полет над Тонга в неделя, защото облакът от пепел е висок 19 000 метра , само че те се надяват да опитат още веднъж в понеделник, последвани от самолети за доставка и военноморски кораби .

Един усложняващ фактор за всевъзможни старания за интернационална помощ е, че Тонга до момента съумя да избегне всевъзможни огнища на COVID-19 . Ардърн сподели, че военните чиновници на Нова Зеландия са изцяло имунизирани и са подготвени да следват всички протоколи, открити от Тонга.

Дейв Снайдър, координатор по предизвестията за цунами в Националния център за предизвестие за цунами в Палмър, Аляска, сподели, че е доста извънредно вулканично изригване да засегне цялостен океански басейн и " спектакълът " е по едно и също време " смиряващ и заплашителен ".

Вълните цунами предизвикаха вреди на лодки чак до Нова Зеландия и Санта Круз, Калифорния , само че наподобява не предизвикаха необятно публикувани вреди. Снайдър сподели, че чака обстановката с цунами в Съединени американски щати и на други места да продължи да се усъвършенства.

По-рано бяха издадени предизвестия за цунами за Япония, Хавай, Аляска и тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати. Геоложката работа на Съединени американски щати пресметна, че изригването е предизвикало земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер. Учените споделиха, че цунамита, генерирани от вулкани, а не от трусове, са релативно редки .

Another video of the Volcano shockwave as heard from Fiji…

…which is nearly 1000 km ( about 621 miles away )????

????????????????

????
— Bryce Campbell????????‍♂️ (@BCampbell_24)
Рейчъл Афеаки-Таумоепо, която ръководи Новозеландския бизнес съвет на Тонга, сподели, че се надява релативно ниското равнище на вълните цунами да е разрешило на множеството хора да стигнат до безвредно място , макар че се тревожи за тези, които живеят на островите, най-близо до вулкана. Тя сподели, че към момента не е съумяла да се свърже с приятелите и фамилията си в Тонга.

" Молим се вредите да са единствено върху инфраструктурата и хората да са съумели да стигнат до по-високи земи ", сподели тя.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън написа в Туитър, че е " надълбоко угрижен за хората на Тонга, до момента в който се възвръщат от следствията от вулканично изригване и цунами. Съединените щати са подготвени да окажат поддръжка на нашите тихоокеански съседи . "

Тонга получава своя интернет посредством подводен кабел от Сува, Фиджи. Цялата интернет връзка с Тонга бе изгубена към 18:40 часа. локално време в събота, сподели Дъг Мадори, шеф на интернет разбора за компанията за мрежово разузнаване Kentik.

Експлозията на вулкана Хунга Тонга Хунга Хаапай , на към 64 километра северно от Нукуалофа, бе последното от поредност от трагични изригвания . В края на 2014 и началото на 2015 година изригванията сътвориха дребен нов остров и нарушиха интернационалните въздушни пътувания до тихоокеанския архипелаг за няколко дни.

Компанията за изображения на Земята Planet Labs PBC наблюдаваше острова през последните дни, откакто нов вулканичен отвор стартира да изригва в края на декември. Сателитни изображения демонстрираха какъв брой фрапантно вулканът е оформил региона, създавайки възходящ остров край Тонга.

" Изглежда, че повърхността на острова се е разширила с близо 45% заради рухването на пепел ", обявиха от Planet Labs дни преди този момент.

След изригването в събота жителите на Хаваите, Аляска и по тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати бяха посъветвани да се отдалечат от бреговата линия на по-високо място.

Савана Питърсън следи шокирана по какъв начин водата се издига на няколко фута за броени минути пред нейната къща на брега на океана в Пасифика, Калифорния, южно от Сан Франциско. " Това се появи толкоз бързо и няколко минути по-късно още веднъж спадна. Беше полуда да видя, по какъв начин се случва толкоз бързо ", сподели тя.

Полицията избави сърфист, чиято дъска се счупи от мощни талази край Сан Франциско. В Южна Калифорния талази потопиха най-малко една лодка в пристанището Вентура северозападно от Лос Анджелис .

???? footage of the wave of the in Ecuador which is likely to affect all of South America.

—???????????????????????????????????????????????????????????? ???????? (@ModernEraNews)  Гигантско изригване на подводен вулкан удари с цунами Тонга, заплашва и Нова Зеландия Обновена
Гигантско изригване на подводен вулкан удари с цунами Тонга, заплашва и Нова Зеландия

8-минутното изригване е толкоз мощно, че може да се чуе като " мощни гръмотевици " във Фиджи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР