Заплахата от разпространение на коронавируса COVID-19 няма да се отрази

...
Заплахата от разпространение на коронавируса COVID-19 няма да се отрази
Коментари Харесай

С "усърдни молитви" срещу коронавируса: църквата няма да спре богослуженията

Заплахата от разпространяване на ковид COVID-19 няма да се отрази на богослуженията за Великденските празници, а църквата не има намерение да анулира ритуали.

Традиционно дните преди Възкресение са наситени откъм църковни празници и тогава най-вече хора се струпват в храмовете. Докато националният действен щаб предлага да се заобикалят всеобщите мероприятия и непосредствено наложи ограничавания в областите с разпространяване на вируса, Българската православна черква не възнамерява анулация на богослужения даже в тези области. Болните в България са шестима - по двама в София, Плевен и Габрово. Развитието на обстановката в страната онлайн следете тук.

Софийската митрополия през вчерашния ден популяризира предписание с ограничения поради ковид, подписано от софийския митрополит и български патриарх Неофит. От него се схваща, че всички храмове ще останат отворени и ще се правят служения, а на " всеки искащ да пристъпи към Свето причестяване с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под претекст боязън от заразяване с ковид ".

С молебствия към Бог, който " позволява заболявания за вразумление "

" Светите Тайни не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест, а са лекарство за душевно излекуване и здраве ", се споделя в разпореждането. От него се схваща, че в храмовете ще бъдат взети ограничения като засилена стерилизация на подове и пейки и унищожаване на изкуствени цветя или килими, с цел да не се събира прахуляк. Болните въпреки всичко са призовани да заобикалят визитата на богослужения, а вярващите - да заобикалят персонален досег, като се показва, че в случай че имат терзание може да се желае благословение с реверанс, т.е. без да се целува ръката на свещеника или кръста.

" Свещениците да насочат усърдни молебствия към Всеподателя Бога, " Който санкционира и помилва, позволява заболявания за наше вразумление и лекува ", за излекуване и безвредно превъзмогване на това тестване ", се споделя още в разпореждането на Софийската митрополия.

" Специално по тази причина, че се причестяваме с една лъжичка, за мен няма никаква заплаха. Затова приказва историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причестявали и в никакъв случай по този метод не се е разпространявала никаква зараза и болест. Затова няма потребност да се притесняваме, когато вървим на свещенодействие. Там в никакъв случай болести няма да се предават. Сега, в случай че на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо ", разяснява през вчерашния ден пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил.

Разпореждането на Софийската митрополия е изпратено и до другите епархии в страната за координиране и взимане на отношение като се чака всяка една да реши по какъв начин да работи. Представители на Българската православна черква разясниха пред " Дневник ", че не чакат анулация на литургии и в другите епархии. От Светия синод разясниха, че " две хиляди години храмовете са били леговище във времена на всеобщи премеждия за хората и не са затваряли ".

" Апелирахме към отците да се резервира успокоение, да се усили вярата, да се употребяват църковни дезинфектанти - тамян, светена вода и други, които са се практикували през вековете ", разяснява протосингелът на Великотърновската митрополия свещеноиконом Славчо Иванов. Той уточни, че не се следи отлив на хора от храмовете, доколкото в епархията попада и Габровската духовна околия, в чийто район има болни от COVID-19. Изрази готовността на свещениците за диалози с миряните, които имат терзания от ковид.

Остро неодобрение в обществените мрежи

Съобщението на Софийската света митрополия обаче провокира остри реакции в обществените мрежи. В микроблог мрежата " Туитър " (Twitter) то се популяризира с хаштагове като #si4ki6eomrem.

" Ако се разболея, едно е несъмнено, ще си направя причестяване ", шеговито разяснява консуматор. Някои стигат по-далеч в мненията си като назовават представителите на църквата " нарушители ". " Средните епохи и там по този начин е било. И след това 2/3 ", написа различен.

Във " Facebook " остро реагира информационният специалист Любомир Аламанов, който се обърна към държавното управление с въпрос " по кое време ще забрани терористичната организация, известна още като Българска православна черква ". Той дефинира изявлението, че от църкви в никакъв случай не е тръгвала болест като " граничещо със средновековно малоумие и горест по очертаващите финансови загуби " и пита чия е отговорноста, в случай че възрастни хора се заразят след посещаване в църквата.

" Да сте чули някой епископ да си продаде ролекса? Да си продаде лимузината? Да си подари имуществото? Да провежда със лични средства кухня, подслон, предпазено място? Нещо свястно да направи? Срам ", споделя Аламанов.



Как работят църквите в Европа

В Европа църквите реагират по друг метод на епидемията, споделя " Юронюз ".

В Италия, най-тежко засегнатата европейска страна, са неразрешени сватби, кръщенета и погребения. Във вторник молитвата " Ангел Господен " на папа Франциск и литургията бяха излъчени в интернет от параклиса " Санта Мария " във Ватикана. Базиликата " Св. Петър " и площадът пред нея са затворени до 3 април. Но папата прикани свещениците да излязат измежду народа и да посещават и утешават болните, без значение от инструкциите на светските управляващи да се поддържа отдалеченост във времена на съвсем цялостна обсада на страната.

В Гърция Светият Синод реши, че ще продължи даването на причестяване от една лъжица. Болестта не може да се предава от " споделената чаша на живота ", написа в известието от понеделник. Ден по-рано имаше литургии против COVID-19 и апели вярващите да следват рекомендациите на здравното министерство, след което се раздаваха осведомителни листовки. Експертните рекомендации за персонална хигиена в Гърция са да се заобикаля излизане от вкъщи, в случай че не е изключително неотложно. Призивите са за хората, съмняващи се, че имат признаци, да не посещават места с други хора. В препоръките на управляващите няма нищо написано за това по какъв начин да се дава причестяване, тъй че продължаваме и дано всички усилим молитвите си, споделят от Светия синод. Но за всеки случай православната черква спря работата на религиозните учебни заведения.

В Испания достъпът до храмовете не е стеснен, само че се взимат ограничения преди Великден, с цел да се избегне разпространение на болестта. В катедралата в Сантяго де Компостела не разрешиха да се прегръща статуята на апостола Св.Яков. Премахнати са съдовете за светена вода, в които вярващите топват пръсти преди да се прекръстят. Архиепископът на Мадрид посъветва християните да се въздържат от целуване на свещени изображения. Църквата в диоцеза Картахена-Мурсия посъветва хората да заобикалят ръкостискания по време на литургия, да взимат причастието в ръка, а не с уста, и по принцип дейности, които биха помогнали посредством свети скулптури, икони и барелефи да се популяризира ковид.

Съвети по какъв начин да се предпазите и по какъв начин да действате при болест - тук.Картата с останалите страни по света, където е записано съществуването на вируса, вижте тук.
Как да обясняваме на децата за ковид - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (341)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР