Заплахата от напускане на Формула 1, която босът на Ферари

...
Заплахата от напускане на Формула 1, която босът на Ферари
Коментари Харесай

Само финансова лакомия ли стои зад заплахите на Ферари?

Заплахата от овакантяване на Формула 1, която босът на Ферари Серджо Маркионе насочи, мощно разбуни духовете в международните спортове. Мнозина анализатори пробват да намерят същинската мотивация зад думите на италианеца, който изрази плашеща подготвеност да стане индивидът, извадил „ черните кончета” от най-комерсиалната автомобилна конкуренция.

Ферари заплаши босовете на Ф1 да си събере багажа

Очевидно е, че проектите на притежателите от „ Либърти Медия” за повишение интереса към Ф1 и най-много подхванатите в тази връзка ограничения не съответстват напълно с вижданията на един от обичайните отбори в „ кралските гонки”. Всъщност последното определение прекалено много неглижира ролята на Ферари, който участва във Ф1 от раждането на шампионата през 1950 година. Постигнатите 227 победи, завоюваните 15 международни трофеи при водачите и 16 при конструкторите издигат италианците надалеч над всички като най-успешния отбор за цялата история. От друга страна обаче стои и настоящото съглашение „ Конкорд”, по силата на което актуалният ангажимент на „ скудерията” към „ кралските гонки” се изчерпва в края на 2020 година.

Именно желанието на „ Либърти” за нови промени по моторите за 2021 година тормози италианците. „ Либърти има някои доста положителни желание на разум, само че също по този начин има неща, с които не мога да се съглася изцяло. Едното е фактът, че по някакъв метод неповторимата мощ няма да бъде измежду отличителните черти. Виждаме по какъв начин през 2021 година спортът може поеме в друга посока, а това ще принуди взимането на някои решения във Ферари”, сподели Маркионе.

„ Това, което знам, е, че Ф1 е част от нашето ДНК от деня, в който сме били родени. Не е като да можем да се опишем по различен метод. Но в случай че стартираме да променяме пясъчника до степен, която го трансформира в неузнаваем пясъчник, то ние не желаеме повече да играем”, добави босът.

Историята и традициите са добър аргумент в интерес на Ферари, само че не по-малко значение има и финансовата страна на нещата. При актуалното систематизиране на приходите „ черните кончета” са един от тимовете, които печелят най-вече. От 940 милиона щатски $, които управническото тяло на Ф1 редистрибутира тази година сред участниците, Ферари получи 180 милиона по силата на третото си място при конструкторите през предишния сезон. Ако въпросните 940 милиона бяха разпределени поравно сред всички, то Ферари би изгубил 86 милиона или другояче казано – съвсем половината сума.

Има го и моментът, че одобрена марка като Ферари би понесъл относително безболезнено сходно стесняване в приходите. От своя страна дребен отбор като Заубер – получил 49 милиона $ от същата „ баница” – доста по-бързо изчерпва финансите си, тъй като във Ф1 харчовете са доста.

Интересното обаче е, че шефовете на Мерцедес и Рено също показаха подозрение във връзка плануваните от „ Либърти” промени по моторите за 2021 година. Тото Волф и респективно Сирил Абитбул посочиха, че босовете на Формула 1 очевидно нямат визия, че описаното от тях като леки промени в действителност може да докара до фрапантно повишаване на напъните за планиране на моторите. Двамата също по този начин имат запаси и по отношение на това какъв брой ефикасна в действителност ще бъде системата с бюджетното ограничаване.

Засега е несъмнено единствено, че Ферари ще участва на срещата, която стратегическата група към Ф1 провежда другата седмица. Дотук нищо трагично към момента не се е случило, като обстановката занапред ще търпи развиване.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР