Западносибирска Лайка е северна порода, която се използва и до

...
Западносибирска Лайка е северна порода, която се използва и до
Коментари Харесай

Западносибирска Лайка

Западносибирска Лайка е северна порода, която се употребява и до през днешния ден за лов в Урал, както и в Среден и Западен Сибир. Западносибирската Лайка е съветска порода, която е основана посредством кръстосване на няколко типа лайки.

История на Западносибирска Лайка

Работата на селекционерите по основаване на новата порода е почнала още в края на XIX век, само че целенасочената селекция е стартирала през 20-те години на ХХ век. За да се получи Западносибирска Лайка, са се кръстосвали локалните породи кучета - Манскийски и Хантийски Лайки. Западносибирска Лайка е съвършен асистент по време на лов, който оказва помощ на ловците по време на преследването на водоплаващи птици, диви свине, лисици и зайци. Западносибирска Лайка се употребява също по този начин още от началото на основаването на породата за лов на едри копитни животни, както и за лов на мечки. Тя е употребена също по този начин и за изтегляне на впряг. Днес Западносибирска Лайка е най-разпространената порода Лайки в Русия. В средата на ХХ век породата става извънредно известна в Европа и Съединени американски щати и се основават клубове на феновете на Западносибирска Лайка. През 1949 година е приет публично стандартът на Западносибирска Лайка.

Стандарт на Западносибирска Лайка

Мъжкарите от породата Западносибирска Лайка доближават до 62 сантиметра височина и тежат до 24 кг, женските са високи до 58 сантиметра и тежат до 22 кг. Главата на Западносибирската Лайка има клиновидна форма, тилът е объл. Муцуната е удължена, без да е прекомерно заострена. Очите са с овалнаформа и са леко издължени. Те са тъмнокафяви на цвят, светлите очи се считат за минус. Шията на Западносибирска Лайка е мощна и мускулеста, гръдният панер е доста добре развъртян. Крайниците са мускулести, опашката е със сърповидна форма и е навита над гърба или в профил на тялото. Тялото на Западносибирска Лайка е покрито с гъста четина, която е бяла, рижава, кафеникава или сивкава на цвят. Носът е черен, в случай че козината е тъмна, а Лайките с бяла четина са с кафяв нос.

Грижи за Западносибирска Лайка

Козината на Западносибирска Лайка би трябвало да се разресва по опция всеки ден, с цел да е постоянно красива и да не се сплъстява. Перфектно е, в случай че можете да отглеждате Западносибирската Лайка в двор, с цел да може кучето по през целия ден да тича и да изразходва силата си. Ако отглеждате куче от породата Западносибирска Лайка в апартамент, би трябвало да му осигурите две много дълги разходки всеки ден. Препоръчва се да разхождате любимеца си от породата Западносибирска Лайка с мотив, защото тези красиви кучета са доста свободолюбиви и любознателни и има заплаха да се изгубят, до момента в който преглеждат територията в близост.

 Западно сибирска Лайка

Западносибирската Лайка е подобаваща за хора, които водят деен метод на живот, защото кучето от тази порода няма да се съгласи да лежи по през целия ден, когато може да тича на открито и да изследва света в близост, което за него е едно от най-интересните неща. За Западносибирската Лайка не е проблем да живее и през зимата на двор, в случай че има добре изолирана къщурка, която не разрешава на снега да влиза вътре. Въпреки че няма проблем с атмосферните условия, не се предлага Западносибирската Лайка да бъде оставяна на течение, защото това може да повлияе зле на здравето ѝ.

Обучение на Западносибирска Лайка

Кучето от породата Западносибирска Лайка няма потребност да бъде обучавано, в случай че ще се употребява като асистент в лова. Заради генетичните наслагвания Западносибирска Лайка е наясно какво да прави, когато плячката се зададе, само че може да има потребност от команда за офанзива или за прекъсване на офанзивата. Западносибирска Лайка елементарно се поддава на образование и дресировка и не се изисква доста време и самообладание, с цел да се получи нужният резултат. Добре е да започнете образованието на Западносибирска Лайка още когато кученцето е малко, сега, в който влезе в дома ви. Но даже съвършено подготвената Западносибирска Лайка мъчно ще бъде спряна да не преследва дребни животни, в случай че е пусната на открито без мотив.

Хранене на Западносибирска Лайка

Кучето от породата Западносибирска Лайка има потребност от качествена храна, с цел да получава задоволително сила. Можете да храните вашата Западносибирска Лайка със суха храна, консерви или натурални артикули. Ако решите да я храните с натурални артикули, осигурявайте ѝ задоволително месо - най-вече телешко, защото свинското не се предлага за тази порода. Допустимо е да давате на Западносибирската Лайка пилешко или пуешко месо, както и заешко и дивеч. Западносибирската Лайка на драго сърце хапва риба, само че би трябвало да я обезкостите, с цел да се избегнат стомашни проблеми. Можете да допълвате менюто на Западносибирската Лайка с разнообразни типове зърнени храни, кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, субпродукти, твърдо сварени яйца, зеленчуци, плодове, витамини и минерали. Можете да давате едри кокали на Западносибирската Лайка, само че не се предлага да давате тръбни кокали, защото те могат да провокират контузии на стомаха и червата и даже гибелта на животното.

Заболявания на Западносибирска Лайка

Западносибирска Лайка е куче, което е доста издържливо и се радва на положително здраве. Единственото генетично обусловено заболяване, особено за тази порода, са проблемите на отделителната система. Все отново е добре да внимавате с храненето на любимеца си и да не го извеждате най-малко час и половина откакто се е наял, с цел да не се получи приплъзване на стомаха, в случай че той направи внезапно придвижване. Кучетата от породата Западносибирска Лайка могат да страдат от инфекции на очите и ушите, само че те се срещат доста рядко. При липса на задоволително придвижване Западносибирската Лайка може да страда от проблеми с прораснали нокти, по тази причина постоянно ги отрязвайте.

Любопитни обстоятелства за Западносибирска Лайка

Популярността си кучетата от породата Западносибирска Лайка дължат освен на атрактивния си външен тип, само че също по този начин и на интелекта си и способността си бързо да се приспособяват към разнообразни атмосферни условия. Кучето от породата Западносибирска Лайка е самоуверено животно, което не се опасява съвсем от нищо. То ще нападна мечка, без да се замисли за личния си живот, в случай че стопанинът му е дал команда за офанзива. Западносибирска Лайка се усеща най-добре в изискванията на климата, който предлага Сибир. Кучето от породата Западносибирска Лайка е мощно и издържливо, а гъстата топла четина му оказва помощ да понася с лекост страшните сибирски зими. Заради козината си Западносибирска Лайка може да устоя освен на доста ниски температури, само че също по този начин на доста високи. Западносибирска Лайка се оправя добре и в местности с доста висока мокрота.

Западносибирска Лайка е куче, което има светкавични реакции и е фамозно с невероятната си пространствена ориентировка. Голямата горделивост на основателите на породата е неповторимото подушване на Западносибирска Лайка, което е доста мощно.

 Руска Лайка

Интересен факт е, че спрямо кучета от други породи, Западносибирска Лайка усвоява доста по-рационално храната и извлича сила от нея. Според проучванията Западносибирска Лайка усвоява храната два пъти по-добре от множеството породи кучета. Възстановяването на Западносибирска Лайка след съществено физическо натоварване е доста бързо. Западносибирска Лайка понася със забележителен издръжливост дребните порции храна и може без проблем да се оправи с няколко дни липса на каквато и да било храна.

Западносибирската Лайка може да се сприятели с другите ви домашни любимци, в случай че е израснала дружно с тях. Кучетата от тази порода обожават деца и се отнасят доста нежно към тях, изключително към по-малките.

Недостатъци на Западносибирска Лайка

Кучетата от породата Западносибирска Лайка имат потребност от постоянно консумиране на силата си. Ако това не се случва, кучето може да стане нападателно и да се пробва да унищожава покъщнината ви, до момента в който скучае. Същият резултат може да се получи и в случай че отсъствате дълго време, защото кучетата от породата Западносибирска Лайка са мощно привързани към стопаните си и мъчно понасят неналичието им. Ако постоянно отсъствате от вкъщи си, само че държите да имате куче от тази порода, най-хубавият вид е да му вземете придружител от същата порода, та даже и да е от същия пол. Това ще помогне на Западносибирската лайка по-лесно да понася неналичието ви.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите разгласи за западносибирска лайка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР