Западните страни са готови да осигурят бъдещото съществуване на Украйна

...
Западните страни са готови да осигурят бъдещото съществуване на Украйна
Коментари Харесай

Украйна не може да получи гаранции за сигурност от Запада в стил НАТО: Шолц

Западните страни са подготвени да обезпечат бъдещото битие на Украйна с гаранции за сигурност, само че те не могат да доближат равнище на отбрана, сходно на това, което обезпечава военният съюз НАТО, съобщи в сряда немският канцлер Олаф Шолц, заяви Политико.

Държави като Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция започнаха да разискват с Украйна по какъв начин да подсигуряват, че евентуалното следвоенно спокойно съглашение сред Киев и Москва ще бъде спазвано и от двете страни, тъй че Русия да не употребява това помирение, с цел да се прегрупира и да нападне още веднъж съседката си в бъдеще.

Въпреки това, отговаряйки на въпроси на депутати от Бундестага, долната камара на немския парламент, Шолц съобщи, че е " ясно ", че сходни гаранции за сигурността на Украйна " няма да подхождат на член 5 от Договора за НАТО ".

Канцлерът се базира на клаузата за взаимна защита на военния съюз, съгласно която нахлуване против една страна от НАТО би трябвало да се преглежда като нахлуване против всички членове. На процедура клаузата по член 5 е значима гаранция, изключително за по-уязвимите страни като балтийските, тъй като значи да вземем за пример, че Съединени американски щати ще се намесят с цялата си военна мощност, в случай че Русия ги нападне - това работи като мощно възпиращо средство.

И въпреки всичко за Украйна, която към този момент пети месец се бори с съветското настъпление, думите на Шолц би трябвало да звучат изключително обезсърчително: точно Германия, дружно с Франция, отхвърлиха на източноевропейската страна явен път към участие в НАТО през 2008 година През март украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия не би нападнала страната му, в случай че тя е била член на НАТО.

Забележките на Шолц наподобява подсказват, че Украйна няма да може да разчита на директна военна поддръжка от НАТО и в бъдеще. Страните от НАТО поддържаха непряко Киев във войната му с Русия, като изпратиха танкове, артилерия и други типове оръжия, само че внимателно се постараха да не вземат участие директно във войната.

Канцлерът съобщи пред депутатите, че гаранциите за сигурност за Украйна " би трябвало да бъдат съобразени " със " характерната обстановка в страната ", само че не даде повече детайлности, като съобщи, че " всичко това е развой, който надалеч не е завършил и заради това към момента не може да бъде уточнен "

Шолц предложи също по този начин Западът да употребява своите " извънредно ефикасни наказания против Русия ", които могат да бъдат анулирани или смекчени, в случай че Русия се съгласи на рационално спокойно съглашение с Украйна, и да възвърне тези ограничаващи ограничения, " в случай че има нарушавания " на мирното съглашение.

Украйна има неприятен опит с гаранции за сигурност без задоволителна употреба: страната се отхвърли от нуклеарните си оръжия през 90-те години на ХХ век в подмяна на гаранции от Русия, Съединени американски щати и Англия, които в Будапещенския меморандум от 1994 година дадоха обещание " да зачитат независимостта и суверенитета " на Украйна и " да се въздържат от опасност или приложимост на мощ " против страната. " Гаранцията беше нарушена за първи път от Русия през 2014 година, когато тя анексира Крим и се включи във въоръжения спор в Източна Украйна, а по-късно беше изцяло обезсилена с нашествието на Москва тази година ", отбелязва Политико.

John Macdougall/AFP via Getty Images

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР