Западните икономики са изправени пред 6-процентов спад през тази година.

...
Западните икономики са изправени пред 6-процентов спад през тази година.
Коментари Харесай

Западните икономики са изправени пред 6-процентов спад, според бивш главен икономист в МВФ

Западните стопански системи са изправени пред 6-процентов спад през тази година. Това предвижда някогашният основен икономист в Международния валутен фонд Рагурам Раджан пред BBC.

Според него коронавирусът се е приел малко по-несериозно от западните стопански системи спрямо тези в Азия, а необятното затваряне на бизнеса по света оказва голямо финансово влияние за всички.

Коментарите му идват, малко откакто от МВФ предизвестиха, че световната стопанска система е изправена пред най-тежката си рецесия след депресията през 30-те години.

" Мисля, че на запад, където не е имало директен опит със сериозна зараза, тя беше взета малко по-леко ", съобщи той. " Страните в Източна Азия, които имат опит от предходни епидемии, взеха обстановката на съществено още от началото ".

Рагурам Раджан, който е и някогашен губернатор на централната банка на Индия, похвали Южна Корея и Сингапур като две азиатски стопански системи, които са се справили добре с вируса.

За родната си Индия той предизвести, че има " лимитирани принадлежности " за справяне с епидемията, поради това какъв брой гъсто обитаема е страната.

" Трудно е да се направи обществено разграничаване там. Пазарите са цялостни с хора. Жилищата са цялостни с хора ", съобщи икономистът. И добави, че поради обстановката там е значимо да се изпрати посланието до хората да вземат заплахата съществено. " Това не е развлечение или игра. Въпросът е на живот и гибел и в случай че избухне зараза в Индия, страната в действителност няма запаси да се оправи с това ", предизвести Раджан.

Икономистът даде мрачна прогноза за западните стопански системи, с очакване те да преминат към стесняване. " Западните страни ще претърпят изместване на растежа на Брутният вътрешен продукт от към позитивни 2-3% пункта, до негативни 4-5 процентни пункта. Всяка страна ще загуби минимум 5 до 6 процентни пункта от брутния си вътрешен артикул през тази година. Това е сума, доста по-голяма от 2 трилиона $ ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР