Западните държави се опасяват, че икономическият срив в Тунис може

...
Западните държави се опасяват, че икономическият срив в Тунис може
Коментари Харесай

Западът се опасява от фалит на Тунис, а надеждите за помощ от МВФ намаляват

Западните страни се притесняват, че икономическият срив в Тунис може да провокира още по-големи мигрантски потоци към Европа, и оферират финансова помощ. И въпреки всичко вероятностите на Тунис да подписа най-голямата договорка - избавителна помощ от Международния валутен фонд в размер на 1,9 милиарда $ - наподобяват все по-отдалечени.


През октомври опустошената от инфлация и мощно задлъжняла страна реализира авансово съглашение за заем от основания във Вашингтон МВФ.

Той ще изисква от Тунис да предприеме това, което МВФ назовава " всеобхватна стратегия за стопански промени ", която ще докара до последователно унищожаване на дотациите за горива и електрическа енергия.

Президентът Каис Саид обаче неведнъж е отхвърлял " непознатия диктат, който ще докара до още по-голяма беднотия ", заяви Агенция Франс Прес.

През март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести, че Тунис би трябвало незабавно да реализира съглашение с МВФ, защото стопанската система му " рискува да изпадне в обърканост ".

Последва загрижеността на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че сривът " в стопански или обществен проект " в Тунис ще провокира нов поток от мигранти към Европа - оценка, отхвърлена от Тунис.

Италия твърди, че идващите по море мигранти са се нараснали внезапно тази година, като множеството от тях са от Тунис и Либия.

" Тунис е страна, която е в извънредно тежко състояние, и е ясно, че оставянето ѝ на произвола на ориста може да има доста съществени последствия ", съобщи италианският министър-председател Джорджа Мелони пред кореспонденти в Рим в неделя по време на конференция със Саид и други средиземноморски водачи.

Освен икономическото състояние, Европейският съюз и Вашингтон са обезпокоени от възходящия авторитаризъм на Саид.

След като уволни държавното управление през юли 2021 година, той се възползва от необятните си пълномощия. По-късно разпусна Народното събрание и прокара конституция, която да размени утвърдената през 2014 година след революцията от Арабската пролет в страната.

Почти " заровено "

Борейки се с безработицата и инфлацията, изострени от последствията от нахлуването на Русия в Украйна, доста тунизийци се причислиха към африканците на юг от Сахара и напуснаха Тунис, който се намира единствено на 130 км от италианския остров Лампедуза.

През юни Европейският съюз съобщи, че може да предложи дълготраен заем от към 900 млн. евро (1 милиарда долара) на страната " след осъществяването на програмата за промени, подкрепяна от МВФ ".

Но Арам Белхадж, учител и откривател в тунизийския университет в Картаген, съобщи, че съглашението с МВФ " е блокирано ", защото Саид " отхвърля препоръчаните промени ", изключително във връзка с дотациите за горивата, защото това би довело до по-високи разноски за публичния превоз и доставките.

По данни на МВФ потребителските цени в Тунис към този момент ще набъбнат с 10,9% през тази година.

" Ако до края на август няма изясняване на позицията на Тунис, съглашението с МВФ ще бъде заровено един път вечно ", съобщи Белхадж.

Според икономиста Езедин Саидане, президентът е видял в нужните промени " неща, които биха го санкционирали политически ".

Съгласно съглашението с МВФ Тунис ще би трябвало да преструктурира и 100 държавни компании, които имат монопол върху доста елементи от стопанската система и постоянно са мощно задлъжнели.


" Тунис е този, който блокира " съглашението, сподели Саидан, и в този момент " договарянията са в цялостен застой ".

" Все по-трудно "

В средата на април районният шеф на МВФ Джихад Азур уточни, че не е получавал " никакво искане от Тунис за преразглеждане на програмата му ".

Оттогава насам Саид удостовери отбраната си на дотациите и продължи офанзивите си против интернационалната финансова система.

На конференцията в Рим Саид още веднъж прикани за " нова международна финансова институция ", която да откри " нов човешки ред, в който вярата да размени отчаянието ".

Той стартира концепцията " да се вземат непотребните пари от богатите, с цел да се дадат на бедните ", само че това няма да е елементарно.

Бюджетният недостиг от 8% през 2022 година се дължи напълно на държавните дотации, най-много за сила, откакто съветската инвазия в Украйна увеличи международните цени.

През първата половина на 2022 година сметката на страната за дотации за горива се е покачила с 370% на годишна база, демонстрират формалните данни.

" Няма нищо кой знае какво, което да размени последователното повишение на цените на помпите, планувано в програмата на МВФ ", съобщи източник, непосредствен до договарянията.

Саидане посъветва да не се покачват налозите, защото страната към този момент е подложена на " най-завишения фискален напън в Африка ".

Дългът е към 80 % от брутния вътрешен артикул.

Белхадж съобщи, че без съглашение с МВФ " обстановката ще става все по-трудна " с " доста огромен " риск от несъстоятелност през 2024 и 2025 година

Според Саидан, тунизийската страна " наподобява е направила избора да избра изплащането на дълга. Но за сметка на обезпечаването на съществени артикули ".

През последните няколко месеца непостоянен дефицит на брашно, ориз, захар и гориво докара до празни лавици или дълги опашки.

Излизането на Русия от договорката, разрешаваща износа на зърно от Черно море, предходната седмица възобнови опасенията за дефицит или повишаване на цените, което може да засегне уязвимите страни.

В Тунис, където брашното е измежду главните хранителни съставки, субсидирани от страната, това може единствено да усили натиска върху бюджета.

Правителството се обръща от ден на ден към локалните банки за финансиране, което способства за понижаването на рейтингите на четири от финансовите институции в страната по-рано тази година от международната организация Moody " s. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР