Западните Балкани са силно засегнати от негативните последици от войната

...
Западните Балкани са силно засегнати от негативните последици от войната
Коментари Харесай

ЕП: Необходимо е по-осезаемо присъствие на ЕС в Западните Балкани

Западните Балкани са мощно наранени от отрицателните последствия от войната в Украйна, която доста промени подтекста на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС), се показва в резолюцията, призната от Европейския парламент на пленарната сесия, извършена на 18 януари.

С 407 гласа " за ", 92 гласа " срещу " и 142 гласа " въздържал се " депутатите одобриха резолюцията въз основа на годишния отчет за осъществяването на общата външна политика и политика на сигурност за 2022 година, направен от Дейвид Макалистър, ръководител на Комисията по външни работи (AFET).

Европейският парламент посочи опасността, която съставлява " неоправданата военна експанзия на Руската федерация против Украйна " за европейската и международната сигурност и която " доста промени геополитическия подтекст на общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз ". Заявява се, че войната в Украйна е предизвикала доста опустошения и премеждия, като е изострила икономическата и продоволствената неустановеност, както и енергийната и климатичната рецесия в доста региони на света.

Войната в Украйна съставлява опасност за стабилността на доста страни - членки на Европейски Съюз, както и на тези в съседство. В този подтекст в резолюцията се натъртва изключително на страните от Западните Балкани и Източното партньорство, които " се нуждаят от спокойно разрешаване на споровете, възстановяване на стабилността и сигурността и усилване на взаимното съдействие ".

В частта от резолюцията, която се отнася до Сърбия, членовете на Екологичен потенциал показаха съжалението си за продължаващото ниско равнище на привеждане в сходство с ОВППС, изключително във връзка с войната в Украйна. Те подчертаха " значимостта на цялостното привеждане на страните от Западните Балкани в сходство с външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз, изключително във връзка с наказания против трети страни ".

Европейският парламент " удостоверява позицията си, че по-нататъшните преговорни глави следва да бъдат отворени единствено когато Сърбия ускори уговорката си за промени в региона на демокрацията и върховенството на закона и показва цялостно сходство с ОВППС " и " напомня, че Сърбия, като страна, която се стреми към европейска интеграция, би трябвало да се придържа към общите полезности и права на Европейски Съюз ", се показва в резолюцията.

В текста се приветства даването на статут на претендент за участие на Босна и Херцеговина и се упорства политическите участници да покажат ангажираност към реализирането на нужните промени и осъществяването на 14-те основни целта по пътя на страната към Европейски Съюз. Европейският парламент също по този начин прикани Комисията и ЕСВД " да спомагат на Босна и Херцеговина за бързото осъществяване на основните цели и за попречване на връщането към националистическите политики от предишното ".

Беше признато и изменение, осъждащо сепаратистката изразителност и дейности в Босна и Херцеговина, в това число честването на национални празници, оповестени от Конституционния съд за противоконституционни. В същия параграф се оферират целенасочени наказания против Милорад Додик и други високопоставени чиновници на Република Сръбска, както и против длъжностни лица от трети страни, " оказващи политическа и материална поддръжка на сепаратистките политики ".

Беше призната корекция, приветстваща кандидатурата на Косово за участие в Европейски Съюз, както и тази, призоваваща 5-те държави-членки, които не признават независимостта на Косово, да го създадат и подчертаваща " незабавната нужда от активизиране на процеса на разговор сред Прищина и Белград, воден от Европейски Съюз, за нормализиране на двустранните връзки на основата на взаимно признание ".

Европейският парламент приветства също започването на договарянията за присъединение на Албания и Северна Македония и прикани " всички заинтригувани страни да подхващат нужните стъпки, с цел да разрешат бърз прогрес на Албания и Северна Македония ". Резолюцията удостовери поддръжката на Екологичен потенциал за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и прикани страните-членки " да възобновят уговорката си към разширението, като изпълнят уговорките на Европейски Съюз към Западните Балкани ".

В резолюцията се акцентира нуждата от " по-активна и ефикасна информационна тактика " за разпространение на изгодите от разширението и връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани.

Европейският парламент изрази дълбока угриженост " от известията, че комисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи съзнателно се пробва да заобиколи и подкопае централното място на промените в региона на демокрацията и върховенството на закона в страните кандидатки за участие в Европейски Съюз ".

Поради това депутатите приканиха Комисията да стартира без значение и независимо следствие дали държанието на еврокомисаря е в сходство с Кодекса за държание на членовете на Комисията и отговорностите на комисаря по Договора. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР