Заобиколен от Андите, град Сан Бернардо в Колумбия стана известен

...
Заобиколен от Андите, град Сан Бернардо в Колумбия стана известен
Коментари Харесай

Мумиите от Сан Бернардо

Заобиколен от Андите, град Сан Бернардо в Колумбия стана прочут със странната си тайнственост, която учените не могат да обяснят. През 1957 година част от локалното гробище е наводнено, заради което служащите реалокират останките на ново място. Гледайки останките, те са изумени, че доста от тях нямат следи от разпад и тление, макар че са били заровени от доста дълго време.

Един от бизнесмените, Едуардо Сифунтес, рапортува това на управляващите и следващо разглеждане на труповете сподели, че те освен са мумифицирани по някакъв натурален, непонятен метод, само че и облеклата им също са съхранени съвършено. От останалите трупове в гробището са останали единствено кости, само че в действителност има няколко мумии, останали непокътнати макар обстоятелството, че няма данни да са били балсамирани.

Теориите за повода за това събитие варират от диетата на локалните поданици, която включва неповторими плодове, до климата и разположението на високопланинския регион. Това обаче не изяснява за какво облеклата на труповете също са в положително положение и за какво Сан Бернардо е единственият град в региона, където са открити мумиите. Някои от тези тела към този момент са изложени в локалния музей. Въпреки че музеят няма ограничения за запазване на трупове, мумиите от Сан Бернардо не гният и не се разлагат.

Много от локалните поданици са сигурни, че повода за този тайнствен феномен е била локалната диета, по-специално хайот - растение от тиквения жанр, нещо сред краставица, картоф и тиквички и завършено като круша. Смята се, че има регенеративни свойства.

 Мумия от Сан Бернардо Снимка: Jill Oldham/ YouTube

Не всички обаче считат тази доктрина за правдоподобна. В края на краищата локалните са яли този зарзават от началото на 19 век, а мумифицирането почнало едвам в средата на 20 век.

Хосе дел Кармен Рохас, локален гражданин, сподели, че въпросът въобще не е в храната, а местоположението на гробището Сан Бернардо. В последна сметка до 1957 година той е било на друго място, а по-късно е пренесено заради ерозия на почвата.

Мисля, че въпросът е в географското местонахождение на гробището. Мисля, че това по някакъв метод е обвързвано с околната среда, защото това в никакъв случай не се е случвало на остарялото гробище. Мумиите в никакъв случай не са се появявали там. - споделя той.

Междувременно мистериозната мумификация към този момент притегля стотици туристи в града. Хората идват тук даже от Европа и Съединени американски щати.

 Сан Бернардо и неговите мумии Снимка: Jill Oldham/ YouTube

Найбе Ривера, гражданин на прилежащия град, споделя - Не е това, както си представях. Веднъж чух за това в новините, само че там не демонстрираха нищо изключително. Но това, което видях онлайн, е необикновено.

Към днешна дата са показани 14 мумии. Те са сложени в стъклени саркофази. В същото време, въпреки и изложени на слънчева светлина и други разрушаващи фактори на околната среда, те към момента стоят непокътнати.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР