Занемарени панелни блокове, прозорци с решетки, боклуци: обикновено никой не

...
Занемарени панелни блокове, прозорци с решетки, боклуци: обикновено никой не
Коментари Харесай

Животът в едно от най-големите гета в Европа

Занемарени панелни блокове, прозорци с решетки, отпадъци: нормално никой не посещава Луник IX, едно от най-големите ромски гета в Европа. Папата обаче реши да отиде тъкмо там. Визитата вдъхва вяра на словашките роми.

Луник IX е едно от най-големите ромски гета в Европа. Намира се на 15 минути пешком от историческия център на словашкия град Кошице. Обикновено хората, които не са отсам, заобикалят това място отдалеко. В редица онлайн-публикации то е посочено като " рисково ".

Но тези дни в него царува раздвижване: жителите му го облагородяват, оправят зелените площи и тротоарите, засаждат нови дръвчета, метат се улици, а боклукът, който е на всички места, се изнася. „ Не всичко се прави поради папата ", твърди католическият духовник Петер Заткулак. По думите му, хората би трябвало да видят, че по този начин може да се живее по-добре.

Как поражда Луник IX

Програмата на първата задгранична обиколка на папа Франциск от месеци насам включва и аудиенция в ромското гето край Кошице. Много от локалните хора питат свещеника за какво папата идва при тях, на което той им споделя: „ Идва поради теб – да се срещнете лице в лице и да ти подари една усмивка. Само от теб зависи какво ще направиш от всичко това. "

В Луник IX живеят към 6000 души. През 1970-те години тук поражда нов разбъркан жилищен квартал, в който стартират да настаняват и роми от региона на Кошице. Идеята е да им се обезпечат естествени жилища, да уседнат на това място и да си търсят работа. След края на комунизма обаче в Луник IX остават единствено ромите. През 1990-те години те били към 10 000. Постепенно панелните блокове западнали и постоянно кварталът оставал без ток, вода или газ.

Днес 90% от хората в гетото са без работа и живеят от обществени помощи и изплащаните им детски надбавки. Държавата отпуска пари за едно главно учебно заведение и една детска градина. А за хората се грижат отец Петер и неговият медал. Преди 9 години те разкрили собствен център с черква. На прозорците са сложени решетки. Директно зад нея стартират панелните блокове. По доста от жилищата обаче прозорците са изпочупени или липсват напълно.

Пастор Петер си мечтае жителите на квартала да се интегрират в обществото и един ден ромското гето просто да изчезне. Но за това е нужно хората да имат предпочитание за такава смяна, а на доста от тях то просто им липсва, споделя свещеникът през „ Тагесшау ".

" Тук децата единствено могат да пропаднат "

За доста словаци ромското гето е прегледен образец за провалената интеграционна политика на страната. Голяма част от словашкото общество не има вяра, че ромите са дискриминирани. Мнозина гледат на Луник IX като на срамно леке и се тревожат за това по какъв начин ще се отрази на имиджа на страната идването на папата на това място, на което никой не желае да живее.

Милан Туртак и брачната половинка му описват, че щерка им, която работи като чистачка в Англия, им е изпратила пари, с цел да си извадят задгранични паспорти. „ Казахме ѝ да замине, тъй като тук децата единствено могат да пропаднат ", споделя госпожа Туртакова. Тя живее в гетото от 15 години. Опитва се да поддържа жилището си чист и подреден. Но признава, че в Луник IX няма бъдеще.

Тези дни локалните хора се радват, че папата идва при тях. Мнозина обаче се питат какво следва. В тази връзка Милан Туртак споделя: „ Сега страната ни поддържа. Но един Господ знае какво ще стане по-късно. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР