Замразяване на увеличението на данъците върху горивата беше едно от

...
Замразяване на увеличението на данъците върху горивата беше едно от
Коментари Харесай

Франция отлага увеличаването на данъците върху горивата след масовите протести

Замразяване на нарастването на налозите върху горивата беше едно от настояванията, които представители на " жълтите жилетки " оповестиха на страниците на френския седмичник Le Journal du Dimanche.

Още по тематиката
Франция обмисля изключително състояние след нощ на вълнения в Париж

Президентът Емануел Макрон привиква спешна среща в късния следобяд след вандалски прояви
2 дек 2018
Пропастта сред Елисейския замък и французите

Протестите против увеличението на налога върху горивата са следващ удар по Макрон, който е със спадащ рейтинг и на прага на европейски избори
30 ное 2018
Франция ще отпусне 500 млн. евро в опит да се оправи с високите цени на горивата

Вълна от митинги залива страната поради повишаването
17 ное 2018 Френското държавно управление ще замрази нарастването на налога върху горивата. Това разгласи през днешния ден френският министър-председател Едуар Филип по време на телевизионно послание, откакто към този момент повече от две седмици на територията на цялата страна се организират митинги, проведени от така наречен " жълти жилетки ". Протестиращите блокират пътища, складове за горива и заводи, само че през уикенда се стигна до серия вандалски прояви и конфликти с управляващите, като най-вероятно това е наклонило везните.

" Трябва да си кьорав или ням, с цел да не видиш или чуеш този яд ", съобщи Филип по време на обръщението си. Премиерът разяснява още, че ограниченията ще бъдат въведени, откакто се проведат нужните диалози със засегнатите страни.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Завой на 180 граудса

Увеличението на налога върху горивата трябваше да влезе в действие от 1 януари 2019 година, като държавното управление планираше да добави 2.9 евроцента на литър нефт и 6.5 евроцента на литър дизел.

Доскоро държавното управление обосноваваше решението със тактиката си за преход към чиста сила. Изглежда, обаче, че ръководещите са създали завой на 180 градуса, откакто демонстрациите на " жълтите жилетки " зачестиха и прераснаха в митинг против други публични проблеми като забавения растеж на заплатите, спад на покупателната дарба, както и против самия Еманюел Макрон.

През миналите седмици президентът на Франция опита да смекчи гнева на протестиращите с предложение на всеки три месеца да се преразглеждат равнищата на налога върху горивата, с цел да се вземат поради придвижванията в международните цени, а министър-председателят разгласи, че държавното управление ще отпусне 500 млн. евро под формата на дотации за водачите. Това обаче не донесе никаква изгода, а митингите даже се разраснаха. По данни на AFP единствено в демонстрациите в Париж през уикенда са взели участие над 135 хиляди души. Докато по-голямата част от тях са показали спокойно, тук-там се е стигнало до ескалация на напрежението, като 133-ма са били ранени и над 400 са били задържани. Междувременно през днешния ден митингите взеха четвъртата си жертва.

Още в неделя министър председателят Едуар Филип анулира присъединяване си в конференцията за климатичните промени, която се организира в полския град Катовице, и се срещна изключително с прибиращия се от форума Г-20 Макрон и министъра на външните работи Кристоф Кастанер. На срещата тримата разискаха какви ограничения да бъдат взети, с цел да не се стига до такива произшествия, в това число да се разгласи изключително състояние.

В резултат на недоволството към политиките на държавното управление социологическите организации демонстрират внезапен спад в известността на президента. След 18 месеца на власт едвам 23% от французите утвърждават Макрон, което значи, че рейтинг му е по-нисък от този на предшествениците му на същия стадий от мандата им. Но Макрон беше неодобрен освен от гласоподавателите, само че и от политическата класа. През миналите седмици опозицията упрекна ръководещите за метода им към митингите. В понеделник министър-председателят Филип се срещна представители на опозицията, на която те го приканиха да анулира плануваното нарастване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР