Замразеният ремонт на Околовръстното на Пловдив ще се възобнови до

...
Замразеният ремонт на Околовръстното на Пловдив ще се възобнови до
Коментари Харесай

Рестратират ремонта на Околовръстното на Пловдив, АПИ подготвя и 42 млн. лева за новия лъч

Замразеният ремонт на Околовръстното на Пловдив ще се възобнови до няколко месеца, оповестиха от АПИ за TrafficNews. През предходната година бяха актуализирани поетапно общо 8 км от Околовръстния път сред кръстовищата с Коматевско шосе и с Асеновградско шосе. Реконструкцията обаче спря с претекста, че би трябвало да се направи препроектиране, само че по-късно се оказа, че няма обезпечено финансиране за идващия стадий.

От Агенцията обявиха, че се планува се след края на зимата да продължи поетапният ремонт на Околовръстния на идващите 6 км в сектора сред кръстовищата на Пазарджишко шосе и с Коматевско шосе.

Друг от чаканите планове от изключителна значимост за Пловдив е Югоизточния обход, който на процедура бе замразен през последната година. В началото 2021 година АПИ пусна социална поръчка за новия лъч на Околовръстното шосе. Все още ценовите оферти на компаниите не са отворени, като под въпрос е цялата процедура. Според АПИ обаче такава заплаха няма.

„ Процедурата е на стадий отворени механически предложения. Подадените предложения са 7 и комисията продължава работата си. Обектът е препоръчан и предстои на утвърждение за осъществяване в капиталовата стратегия на АПИ през 2022 г.”, пишат от Агенцията за плана за 42 млн. лв..

Нетолкова обнадеждаваща обаче е обстановката с дълго чаканото уголемение на шосето, като единствено договорите за планиране са за над 3 млн. лв..

Още през 2020 година бяха подписани два от трите контракта за планиране, които засягат пътен възел Царацово и пътят до Пазарджишко шосе.

В ход е осъществяването на договорите за планиране по двете обособени позиции. Като част от процеса на създаване и приемане на плановете, в АПИ са показани планови документи за първи промеждутъчен стадий, който включва осъществяване на геодезически действия, инженерно-геоложки изследвания, хидроложко проучване и хидравлични калкулации, усъвършенстване на пътните възли, идейни планове за нови уреди и планиране на ремонтно-възстановителни работи по съществуващите уреди, оферти за създаване на местни платна.

Тепърва обаче следва плановете за първи промеждутъчен стадий да бъдат прегледани и признати от Експертен технико-икономически съвет към АПИ, след което ще бъде извършена екологична процедура по отношение на изменението на капиталовото желание.

След изговаряне на Министерството на околната среда и водите, ще може да се продължи с доразработване на техническите планове и създаване на пилотни разновидности (предварителни) на плановете на ПУП-ПП. Предвижда се това да стане през 2023 година След приемането им от страна на АПИ (трети промеждутъчен етап), ще може да се пристъпи към осъществяване на нужните процедури за одобрение на парцеларните проекти от способния орган Министерство на регионалното развитие, което се чака през 2024 година С други думи надали преди тази година може да се стартира каквато и да действия по разширението на пътя.

Още по-назад е проектирането на главната част от шосето – от Пазарджишко до Асеновградско шосе. Там комисията дълго време не избираше реализатор, а по-късно имаше и тъжби в Комисия за защита на конкуренцията. От АПИ въпреки всичко оповестиха, че следва сключване на контракта за осъществяване на публичната поръчка с класирания преди всичко участник.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР