Замисляли ли сте се колко от парите ви се губят

...
Замисляли ли сте се колко от парите ви се губят
Коментари Харесай

9 съвета как бойлерът ни да не е чак такъв лакомник

Замисляли ли сте се какъв брой от парите ви се губят в електрическата мрежа, тъй като оставяте включени тв приемника, кафеварката и компютъра? 

Отговорът е: МНОГО, а книжката " Енергиен спестовник " на ЧЕЗ дава доста скъпи препоръки по какъв начин потребителите могат да понижат доста месечната си сметка за електрическа енергия със напълно безболезнени промени на потребителските привички.

Защото надали допускате, че при положение, че се отоплявате на ток при събаряне на температурата в стаята единствено с 1 градус, то автоматизирано от месечната ви фактура ще изчезнат 10% от сумата за заплащане.

Непрекъснато доста хора у нас се оплакват от високи сметки за електрическа енергия, само че истината е, че страната ни харчи силата най-неефективно в границите на целия Европейски Съюз. Получава се малко като в максимата " Вода гази, жаден върви ". А всяко ненужно разхищаване на ток ни удря непосредствено в джоба.

Всъщност с цел да знаете по какъв начин да спестите, би трябвало да сте наясно с това кой електроуред какъв брой харчи. В общоприетият случай главната част от сметката за ток се образува от отоплението през зимните месеци и климатиците през лятото. Те гълтат повече от половината от общото ползване. Тук казусът е, че огромна част от тази електрическа енергия се губи през остарялата дограма и неналичието на качествена изолираност. Така че инвестицията в тях е разумна и относително бързо би си върнала парите. Става въпрос за интервал от 1 до 5 години.

Изчисленията на ЧЕЗ демонстрират, че в случай че сметката ни за ток е 100 лв. на месец, 58 лв. от тях плащаме за отопление и изстудяване на дома. А колкото и необикновено да звучи, ако създадем жилището си енергийно дейно, то можем да спестяваме от 70 до 90 % от този разход.

Другият " огромен чревоугодник " в дома е бойлерът, който в летните жеги, които ни морят в последните дни, прекомерно постоянно е включен. Уредът за затопляне на вода излапва приблизително 23 % от сметката ни за ток, само че има наколко лесни метода да спестим част от тези средства - да не загряваме водата до доста високи градуси, да внимаваме по какъв начин оставяме крановете на мивката и от време на време да източваме бейлера.

Ето и няколко практични хрумвания, които могат да са ви потребни:

1 Поставете термостата на вашия бойлер на 60-65 градуса.

2 Изолирайте първите два метра от тръбите на горещата и студената вода, свързани с бойлера.

3 Инсталирайте топлинни клапи по тръбите за топла и студена вода, с цел да предотвратите загуба на топлота. Повечето нови бойлери са с вградени топлинни клапи.

4 Източвайте резервоара за вода на всеки три месеца, с цел да премахнете седименти, които пречат на преноса на топлота и понижават успеваемостта на вашия бойлер.

5 Използвайте душ вместо вана.

6 Инсталирайте кран и душ глава, които смесват водата с въздух. Така потреблението ви на топла ода ще намалее внезапно.

7 Ремонтирайте развалени кранове навреме. През тях се губи доста вода за къс интервал от време.

8 Поставете лоста на кранчето на кухненската мивка в студена позиция. Когато се употребяват дребни количества вода, слагането на лоста в горещата позиция черпи топла вода, макар че тя в никакъв случай не може да доближи кранчето.

9 Изолирайте резервоарите за предпазване на гореща вода, само че бъдете деликатни да не покриете термостата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР