Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП Български

...
Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП Български
Коментари Харесай

Духът на банскалии е жив! В празничната нощ: Заместник-председателят на НС Надежда Самарджиева блесна в Тронска носия на 100 години

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Политическа партия „ Български напредък “ Надежда Самарджиева блесна в Тронска носия на 100 години в Новогодишния кукерски фестивал в град Банско, който по традиция се организира всяка година и е част от празничната стратегия на общината послучай новогодишните празници.

Тронската носия, с която е пременена една от най-красивите ни парламентаристки, е изцяло достоверна. Тя е част от сбирката, благосъстоятелност на сем. Борислав и Станислава Йорданови от Банско, които с безгранична обич и почитание я съхраняват десетилетия. Носията е от с. Бял Кладенец и е изцяло достоверна от 19 век. Богатата везба и орнаментика на пазвата е характерното на тази неповторима носия

" От три години желая да облека носия в празничната нощ, показа зам. ръководителя на Народно събрание, а посланието ми към обществото е, да не забравяме мъдростта на предците ни и благосъстоянието, което са ни завещали, осмисляйки празниците, които ни сплотяват и сплотяват като народ.

Всяка година кукерският фестивал се надгражда и дава опция да се върнем към корените на остарелия български морал. Усещането е неповторимо ", показа Надежда Самарджиева.

" Според мен разнообразието в националните шевици се дължи на индивидуализма на българина. Тук той е приключил чудесна работа - впрегнал е вродената ни досетливост, естетически усет и деятелност, и е основал такова национално благосъстояние, с каквото не може да се похвали нито един различен народ, уверена е Самарджиева. Интересна е легендата за Тронската носия.

Тя гласи, че Цар Петър пътувал за Цариград и като минал през Странджанско- сакарския район, бил впечатлен от локалните девойки и възкликнал, че хубостта на тези дами е почтена да краси трона му. Затова и облеклата им се назовават тронски.

По остаряла традиция, излъчена от потомство на потомство, на Нова година в Банско се организира кукерски фестивал. Тогава кукери от другите махали се събират в центъра на градчето, с цел да прогонят злите сили. Кукерските групи от община Банско събраха стотици фенове на неповторимия маскарад. Зрелищното дефиле за Сурва за следващ път потвърди, че тук се пази ревниво кукерската традиция. Участниците сътвориха същински театър, почнал рано тази заран.

Със звън на чанове и хлопки кукерите оповестиха в града, че новата година е пристигнала. Млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечки, сурвакари, бабугери, режисирали ловко представленията си, бяха единствено част от маскарадните игри за Сурва.

Костюмите от кози кожи са огромната горделивост за банскалии. Цяла година се търсят кожи с най-дълъг косъм, с цел да бъдат ушити костюми, почтени за върховете на Гинес. В кукерското дефиле вземат участие дребни и огромни. Родители с копнеж обличат и бебета, с цел да се включат във всенародния празник. „ Меракът е в сърцето на всеки. За мен хората се обличат с мерака, те не се обличат с облекла ”, прибавя Самарджиева.

Самарджиева, която е банскалийка, родом от Добринище и е определена от 1 МИР – Благоевград, насочи и своето послание по случай Новогодишните празници. Пожелавам Ви през новата 2023г. да бъдете безкомпромисни към несправедливостите и отстоявате достолепието си непременно! С пожелания да бъдете себе, да се отличавате с индивидуализма си, с цел да извършите по този начин, че и другите да греят и блестят.
Бъдете здрави!

П. Петрова


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР