Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан

...
Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан
Коментари Харесай

ГЕРБ Цветанов разговаря със зам.-помощник държавния секретар на САЩ

Заместник-председателят на ГЕРБ и ръководител на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов организира среща със заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати за Югоизточна Европа Матю Бойс. В началото на срещата двамата показаха удовлетворение от скорошната им среща в София през месец декември 2018 година Двете страни се сплотиха към мнението, че постоянните срещи и опциите за продан на отзиви по разнообразни въпроси способстват за издигане равнището на двустранните връзки сред Съединени американски щати и България. 

По време на днешната среща бяха разисквани въпроси на двустранното съдействие - средата за сигурност в района, евроатлантическите вероятности пред някои от балканските страни, както и опциите за разширение на съдействието в политико-военната област. Именно в този аспект американската страна изрази задоволство от наскорошното решение на Народното събрание за даване на мандат на българското държавно управление за започване на договаряния с американската страна за закупуване на изтребителите Ф-16. От американска страна беше препотвърдена високата оценка за българския парламент, изразил поддръжка към Министерския съвет на Република България и Работната група по избора на изтребител, предложила започването на договаряния за закупуване на Ф-16 за потребностите българските Военновъздушни сили. България би закупила най-голям клас аероплан, гарантиращ геополитическата стратегическа визия на страната през идващите десетилетия.

Помощник-държавният секретар Матю Бойс изрази признателност и поддръжка за държавното управление и персонално на премиера Бойко Борисов в тази тенденция и изрече признателност на Цветан Цветанов за дейната му парламентарна активност.  В диалога бяха разисквани и районни аспекти на сигурността през призмата на действителните и евентуални асиметрични закани за района от страна на трети страни. Приносът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година във връзка с Западните Балкани беше високо оценен. Именно евроатлантическата ориентировка на страните от района е гаранция за разцвет и стабилно демократично развиване. В тази връзка беше приветствано напредването на Македония към НАТО, както и цялостния подтекст на българо- македонските двустранни връзки. Бяха разисквани и въпроси на сигурността и многостранните връзки и в Черноморския район.  Утре срещите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с висши представители на администрацията във Вашингтон не престават по стратегия. В утрешния ден Цветанов ще вземе присъединяване и в конференция по сигурността в Сената на Съединени американски щати, проведена от авторитетния сенатор- републиканец Джеймс Инхоф.  Припомняме, че в четвъртък заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще взе участие за шеста поредна година в Годишната молитвена закуска с американския президент Доналд Тръмп. Тази година в делегацията вземат участие и ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, депутатите Пламен Нунев и Жельо Бойчев, зам.-министъра на спорта Ваня Колева и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР