Заместник-окръжният прокурор на ОП – Пловдив Галина Андреева участва в

...
Заместник-окръжният прокурор на ОП – Пловдив Галина Андреева участва в
Коментари Харесай

Галина Андреева участва в 18-тата годишна среща на мрежата на националните експерти по въпросите на СЕР към Евроюст

Заместник-окръжният прокурор на Оперативна програма – Пловдив Галина Андреева взе участие в 18-тата годишна среща на мрежата на националните специалисти по въпросите на мрежата на взаимните екипи за следствие (СЕР) към Евроюст, която се организира в интервала 05-06 октомври 2022 година в гр. Хага, Кралство Нидерландия.

Срещата бе под надпис „ Подкрепа на взаимните екипи за следствие във времена на спор “, и бе открита от вицепрезидента на Евроюст и народен член за Литва, госпожа Маргарита Снютите-Даугелиене и господин Клаудио Галзерано – началник на отдел в Центъра за битка с тероризма на Европол.

Използването на взаимни екипи за следствие при основни интернационалните закононарушения бе главната тематика на полемиката на 18-ата годишна среща на националните специалисти на Европейски Съюз в тази област.

По време на срещата бяха презентирани случаи, разследвани чрез взаимни екипи. Г-жа Мирослава Красноборова – прокурор за връзка за Украйна в Евроюст, показа своя на практика опит от поддръжката на взаимни екипи за следствие по време на въоръжен спор. Същото сториха и представители на прокуратурата на Кралство Нидерландия.

В рамките на работни групи бяха разисквани голям брой въпроси, свързани с провеждането на взаимни следствия при конфликтни обстановки, в това число събирането на доказателства, вероятната изгода от поканата на Международния углавен съд, като участник в следствията, както и връзката сред взаимните екипи за следствие и така наречен структурни следствия.

С оглед засиленото присъединяване на интернационалните органи и организации като сътрудници в взаимни екипи за следствие, за националните специалисти бе проведено и посещаване на Международния углавен съд в гр. Хага.

Мрежата на Европейски Съюз от национални специалисти по въпросите на СЕР е основана през 2005 година за поощряване на потреблението на СЕР от експертите в тази област. Всяка страна членка дефинира един или повече национални специалисти, които съставляват и двете измерения на СЕР — правосъдната власт (съдии, прокурори, министерство на правосъдието) и правоприлагащите органи (полицейски чиновници, министерство на вътрешните работи). На национално ниво специалистите работят като чиновници за контакт, с които експертите, искащи да основат СЕР, могат да се съветват. Като членове на мрежата те имат експертни познания по отношение на действието на СЕР в техните страни членки и имат достъп до информация за практическите аспекти на СЕР в другите страни членки. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР