Заместник-областният управител на Пазарджик Стефан Димитров проведе извънредно заседание на

...
Заместник-областният управител на Пазарджик Стефан Димитров проведе извънредно заседание на
Коментари Харесай

Срещу инфлуенца: Забраняват търговия и изложби на птици в Пазарджишко

Заместник-областният шеф на Пазарджик Стефан Димитров организира изключително съвещание на Областната епизоотична комисия, на което бяха разисквани и признати незабавни ограничения за неразпространението на инфлуенца (грип) по птиците на територията на района. Това се постанова след откриването на огнище не птичи грип в град Ветрен.

Вирусът е открит на 12.03.2024 година във плантация за патици мюлари. Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат: гр. Ветрен, общ. Септември и с. Аканджиево, общ. Белово, обл. Пазарджик и 10-километрова следена зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, общ. Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, общ. Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване заболелите и контактни патици в обекта ще бъдат хуманно умъртвени. Забранява се образуване и осъществяване на панаири, пазари и изложения за птици. Забранява се разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. търговията и напредването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, артикули от птиче месо и яйца за човешка консумация да се прави единствено и само при прецизно съблюдаване на меркитеза биосигурност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР